Банкеръ Weekly

Общество и политика

Санкциите по "Околна среда" не са атака срещу ГЕРБ, увериха управляващите

Финансовите корекции за договори по оперативна програма "Околна среда" на общините, управлявани от кметове на ГЕРБ, не са атака срещу хората на Бойко Борисов. Това увериха на пресконференция след заседанието на кабинета министрите на околната среда и водите Искра Михайлова и вицепремиерът Зинаида Златанова.

Санкциите засягат предимно общини на ГЕРБ, защото договори са сключвани основно с техни кметове от 2010-а до началото на 2013 година. Именно този период попада в обхвата на проверката на Европейската комисия. Така застрашени от финансови корекции са общо 40 общини на ГЕРБ, на ДПС са 8, а на БСП - 6. Проверявани са още 11 общини с кметове, подкрепени от инициативни комитети, 7 с независими кметове и 12, в които подкрепата е от коалиции. Екоминистърът обаче отказа да даде примери с конкретни имена на общини с мотив, че окончателният доклад на одиторите все още не е приключил. В момента текат проверки и за изпълнението на всички оперативни програми, включително и по Програмата за развитие на селските райони.

"Одитните доклади валят и се надявам всички политици да разберат, че ЕК не опъва политически чадър над нито една община независимо към коя партия принадлежи нейният кмет. Няма чадър и над структурите на Министерство на околната среда и водите, при които впрочем са открити сериозни нарушения на провеждането на обществени поръчки, призна още Михайлова. Според Златанова пък виновникът да се стигне до това положение е предишното правителство, което е "замитало под килима всички тези проблеми". Те обаче вече са излезли наяве и се вижда, че основният проблем на "Околна среда" е неритмично и некачествено управление. "Системите за управление и контрол на програмата за периода 2010-2013 г. не са били добри, не е упражняван предварителен контрол заради промяна в Закона за обществените поръчки, според която цялата отговорност по предварителния контрол е прехвърлена на Агенцията за обществени поръчки, допълни Михайлова.

Така сега Управляващият орган на програмата е проверил общо 239 договора на стойност близо 556.5 млн. лева. През 2010 година стойността на сключените договори е 5.1 млн. лв., през 2011 година – около 17 млн., през 2012 година – около 81 млн. лв. За първите пет месеца на 2013 година стойността на сключените договори за обществени поръчки е 452 млн. лева.

Предлаганата корекция от страна на Управляващия орган на програмата е 38 млн. лв. на база изплатените вече сертифицирани разходи по тези договори. За целия програмен период до довършване на договорите обаче се очаква сумата да достигне максимум 180 млн. лева. Финансовите корекции обаче не означат спиране на изпълнението на договорите, увери Искра Михайлова. По думите й съществува възможността общините да изпратят своите коментари и обосновка при определяне на финалния размер на финансовата корекция, ако те са получавали санкция на одобрение на обществените поръчки от ресорната агенция, от КЗК или от Административния съд. Когато те станат ясни окончателно, ще се търсят възможности за оказване на помощ на общините, които трябва да платят санкциите до края на тази и началото на следващата година.

Предстои агенция „Одит на средствата от ЕС“ да изпрати доклад в Брюксел, на базата на който ще се водят преговорите за размера на санкциите и възстановяването на средствата по "Околна среда". Отговорът от ЕК трябва да дойде до 27 май. Ако бъдат открити умишлени пропуски при провеждането на обществените поръчки, сигналите за тях вероятно ще стигнат и до прокуратурата, закани се Михайлова. Тя даде пример с конкурс, който вероятно ще има подобна съдба. Става въпрос за търг, в който от кандидатите се изисква да представят за последните три години изпълнени договори за строителството на големи ВиК обекти, пречиствателни станции и т.н.

"Говорим за години, в когато не са строени пречиствателни станции", посочи екоминистърът. Така за изпълнител на обекта е избрана единствената фирма, която отговаря на високите критерии. Именно това е и един от основните проблеми, които смущават ЕК при провеждането на обществени поръчки у нас. Друг проблем е съкращаването на сроковете за подаване на оферти за участие, дискриминационно третиране на участници по време при подбора на кандидатите, както и недопускането до участие на чуждестранните строителни фирми, които не фигурират в строителния регистър.

Вицепремиерът Зинаида Златановапък увери, че процедурата по налагане на финансова корекция е европейска и се прилага еднакво във всички държави-членки, и който е извършил нарушението, за негова сметка са финансовите корекции. Тя поясни, че това е само първият етап от одитите, тъй като след приключването им предстоят и проверки на самото изпълнение на проектите. Тя не изключи възможността страната ни да отнесе още санкции по тази линия.

Въпреки че управляващите отрекоха финансовите корекции за общините да се използват като атака срещу ГЕРБ, хората на Борисов съзряха политически мотив в тяхното разпределяне. Според тях не са спазени нормативните документи и не са ясни критериите, по които са определени санкциите, тъй като за едно и също нарушение общините са санкционирани различно в зависимост от коя политическа партия е кметът.

"Изходът от създалата се ситуация е налагането на плоска финансова корекция, която да бъде поета от държавата", смята зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която отговаряше за програмата при управлението на ГЕРБ. "Ако не се намери приемливо решение за размера на санкциите на общините, някои от тях ще се наложи да спрат уличното осветление и да затворят детски градини през лятото, защото няма да могат да плащат", прогнозира бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев. Според него правителството трябва да намери най-късно решение до май. Дончев обясни, че общините изпълняват държавни ангажименти по програма "Околна среда". Той видя и сходство в начина, по който се налагат санкции за общините и по начина, по който се разпределят парите за развитие за регионите, но с обратен знак. От ГЕРБ се опасяват, че този подход може да се превърне в нещо нормално, което ще постави под риск бъдещи европроекти.

Според председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков всички проекти по "Околна среда" са минали множество проверки. Така например обществените поръчки по водните проекти на София са били обжалвани пред Върховния административен съд и той се е произнесъл в полза на Столичната община. той съобщи, че кметството има няколко финансови корекции по програмата за над 6.8 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във