Банкеръ Daily

Общество и политика

Санкциите на САЩ са срам за България, заяви Мика Зайкова

Скандалът с американските санкции е срам за България, смята доайенът на 45-ия парламент Мика Зайкова. 

"Това са бизнесмените, които са се опитвали да получат по нерегламентиран начин поръчки и да развият своя бизнес. Интересно е кой стои отсреща, кой е взел огромните пари, за да могат тези хора да работят. И двете страни са виновни, но да напомня на Пеевски, че решенията по закона „Магнитски“ не подлежат на съдебен контрол, така че неговите адвокати просто няма какво да правят в САЩ. Това е свършен факт, защото преди да вземат решение, минава през много инстанции“, обясни Мика Зайкова.

Според нея към днешна дата няма решение, което да свали този срам от България. 

По думите й основната причина България да бъде бедна е защото не идват инвестиции или идват много малко.

Това според Зайкова се случва, защото няма реформи, няма върховенство на закона.

„Тези, които искат да вложат пари тука, искат да са спокойни и ако случайно възникне проблем, да има съдебна система, на която да отидат да се оплачат и проблемът да бъде решен“, посочи пред бТВ Мика Зайкова.

„Не че в другите страни няма корупция. Ако погледнем една Ирландия е с нивото на България, когато влиза в ЕС. На всякъде се краде, навсякъде има такива неща, но огромните пари, които изсипа ЕС от предприсъединителните фондове от 2014 г. и да сега тези пари не се оползотвориха ефективно. Просто се ограбиха, а частта, която беше вложена, беше вложена неефективно и резултатите са на лице“, добави Зайкова.

По-рано стана ясно, че прокуратурата е разпоредила проверка по данните от доклада на Съединените щати, с който шестима българи бяха санкционирани по закона "Магнитски". Говорителят на главния прокурор заяви, че започва анализ на проверките срещу Делян Пеевски, които са извършвани от държавното обвинение през годините назад. Върховната касационна прокуратура се е самосезирала по доклада на Финансовото министерство на Съединените щати и вече са образувани шест преписки. Те са за всеки от шестимата санкционирани по закона "Магнитски".

Държавният глава Румен Радев определи санкциите на български граждани и фирми като ясна диагноза за режима, който отгледа корупцията. Той обаче смята, че няма кой друг отвън да разплете тази схема докрай. Посочиха се част от хората, които корумпират, но изцяло наша отговорност е да стигнем докрай и да кажем кои са корумпираните, каза още президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във