Банкеръ Daily

Мая Манолова:

Санкциите на ЕК срещу България за мръсния въздух са заради безхаберието на Борисов

S 250 163f20c6 bd4f 4de2 a169 78212838c106
S 250 3ab4de6f 2049 43b3 a894 78538588bc60
S 250 16838869 4f75 4be5 9d95 72b8c0a64686
S 250 c686ea41 74ee 4a9a 8286 95eaaca1689e

Заради три години бездействие и безхаберие на правителството на Борисов Европейската комисия налага имуществени санкции срещу България за мръсен въздух. Така българите ще плащат три пъти – веднъж за мерки за чист въздух, веднъж за лекарства заради болестите от мръсен въздух и веднъж имуществени санкции в хиляди евро на дневна база. 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите на протест с противогази пред Министерския съвет днес. Протестът е организиран от Манолова и активисти на „Изправи се.БГ“ и е под надслов „Да отвеем фините прахови частици от властта“. 

"В последните седмици България е „черен шампион“ в света и в Европа по смъртност от COVID-19, и по замърсяване на въздуха. Едва ли Фандъкова и Борисов ще се справят с мръсния въздух, затова нашият апел е да отвеем фините прахови частици от властта, начело с Борисов и Фандъкова", допълни Манолова. Тя припомни, че в предизборната кампания за кмет на София Йорданка Фандъкова е дала редица обещания за мерки за по-чист въздух, но нито едно не е факт. 

По думите й е трябвало да се подменят 20 хил. печки, но засега има единствено 5 500 подадени заявления. "Няма мерки, ориентирани към автомобилите, освен повишаване на данъците. Единственото, което се случи в София, е обществената поръчка за 8 млн. лв. за филтри - 2000 филтри по 4000 лв. единия. Това е далавера без ефект, защото филтрите спират, когато се горят дрехи и пластмаса. Обещаха, че ще контролират нерегламентираното изгарянето на боклуци, но всеки вижда дима от къщите в гетата", посочи Манолова. 

Тя подчерта, че проблемът не е само в столицата, но и в Русе, Враца, Пещера, Благоевград, кв. "Тракия" в Пловдив, Смолян. Във Враца, Пещера, Шумен и Девня се борят срещу инсталациите за горене на боклук, във Велико Търново, Русе, Бургас и Благоевград се борят срещу индустриални замърсители, изреди Манолова и допълни, че РИОСВ тотално неглижира проблемите с мръсния въздух и са се превърнали в слуги на МОСВ и икономически силните.

От „Изправи се.БГ“ ще променят законодателството, за да не се горят нискокалорични въглища и мокра дървесина, да няма енергийни помощи за твърди горива. Ще ограничат вноса на отпадъци от трети страни, ще затегнем режима за съхраняване на отпадъци и ще се въведе тотална забрана за създаване на нови инсталации за горене на боклук. 

"Ще настояваме и за наказателен фонд, в който общините замърсители, фирмите замърсители и държавата да плащат, че не осигуряват мерки за чист въздух. Средствата, внесени от нарушителите, да се използват за подмяна на уредите на твърдо гориво, за закупуване на мобилни станции за реално измерване на замърсяването на въздуха и закупуване на пречистватели на въздух за детските заведения", каза още Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във