Банкеръ Daily

Общество и политика

Сандов: Очаквам ДБ да има основно влияние в МОСВ

„На този етап в предполагаемата, очаквана коалиция, за която се водят преговори, не е обсъждан поименен състав. Не само аз, никой не би трябвало да е получавал покана за участие в някакво министерско кресло.“ Това заяви пред БНР Борислав Сандов, съпредседател на Зелено движение, част от ДБ.

Сандов определи като „очаквано в някаква степен“, ако се стигне до споразумение, те да имат „основно влияние върху това министерство“, предвид експертния капацитет на Зелено движение.

„За да можем да го изправим на крака и да го извадим от тази много сериозна проблематика, в която то е застъпило – с наказателни процедури, със съдебни дела, които се водят с ЕК“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Борислав Сандов очерта като една от непосредствените задачи мръсния въздух, заради който страната ни е подложена на наказателни глоби.

„8500 човека годишно преждевременно загиват пряко от мръсния въздух. Това, че имаме Covid пандемия, допълнително усложнява процеса и аз съм убеден, има данни, научни, че има пряка връзка между двете. В мръсен въздух вирусът се разпространява по-лесно заради тези фини прахови частици.“

Трябва да решим проблема с енергийната бедност, стимулирайки хората към енергийна ефективност и към замяна на отоплителните уреди, смята Сандов. По думите му този проблем няма да се реши, като се дава повече от същото всяка година – било дърва за огрев, било въглища или пари за сметки за ток.

Много е важно да проведем дебат трябва ли България да изгаря отпадъци или не, подчерта още Борислав Сандов.

Сандов наблегна върху риска на страната ни да бъдат сложени „финансови спирачки“ - намалено еврофинасиране, ако не приложим целите за управление на зоните от Натура 2000.

„Рискуваме една голяма част от проектите, които в момента се реализират, да бъдат спрени парите. И рискуваме новите европейски програми и финансови инструменти – например в Оперативна програма „Транспорт“, в Оперативна програма „Регионално развитие“ въобще да не тръгнат към България. Това може да означава в следващите няколко месеца спиране на около 1 милиард европейски средства за България.“

Борислав Сандов припомни, че и четирите наказателни дела спрямо страната ни от ЕК са в сектор околна среда.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във