Банкеръ Weekly

Общество и политика

САМУРАИТЕ ОВЛАДЯХА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА ТОКУДА КРЕДИТ ЕКСПРЕСБАНК

Акционерите на Токуда Кредит Експресбанк за пореден път не успяха да се споразумеят. Японците от Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз - собственост на Токушукай Медикъл Корпорейшън на Тарао Токуда, не пожелаха да се разделят с мажориталния пакет от 53.34% от акциите на банката. За участие в общото събрание на кредитната институция на 7 юли в София японският бизнесмен бе изпратил три от седемте си деца, които придружаваха неговия секретар и президент на Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз Катсоюки Нусу. На събранието присъства и Такахито Охаши - координатор на проекта за изграждането на болница в България.


Застрахователното дружество БУЛСТРАД, което притежава 33.34%, бе представлявано от председателя на съвета на директорите му Румен Янчев, а другите двама акционери - Лейди ВСМ и Легист Консултинг, от Славка Иванова и Чавдар Държиков.


От пролетта на тази година БУЛСТРАД иска да получи от японците мажоритарния пакет акции в банката, в противен случай възнамерява да се оттегли от участие в нея и да продаде своя дял. Акционерите, представлявани от Иванова и Държиков, пък от близо година и половина играят и срещу японците, и срещу БУЛСТРАД. Вестник БАНКЕРЪ научи, че и по време на последното събрание двамата са се държали доста предизвикателно, но пратениците на Тарао Токуда със самурайска невъзмутимост са отминали арогантните им забележки. Те не са приели и искането на БУЛСТРАД да му прехвърлят по-голямата част от своите акции. Не е било прието и предложението на застрахователя 25% от акциите (а не 33.34%, както бе досега) да имат блокиращата квота при решенията на общото събрание. Ако то бе прието, БУЛСТРАД щеше да разполага с блокиращата квота и без да участва в увеличението на капитала на кредитната институция от 15 млн. на 20 млн. лева.


В отговор на твърдата позиция на японците от БУЛСТРАД не са издигнали своя кандидатура, която да смени досегашния им представител в надзорния съвет на банката Любомир Димитров. Затова общото събрание е избрало за надзорници само представители на японските акционери - Такахито Охаши, Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз и Токушукай - София. Промени в управителния съвет не бяха направени. Токуда Кредит Експресбанк ще продължи да се ръководи от изпълнителните директори Розалина Нацева и Венцислав Велев, както и от члена на управителния съвет Асен Златанов.


Представители на БУЛСТРАД, както и на другите двама акционери от опозицията не се появиха на коктейла след общото събрание. За сметка на това в добро разположение на духа на него присъства представителят на Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз в България Румен Сербезов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във