Банкеръ Daily

Общество и политика

Самолети на България и САЩ проведоха учения над Черно и Егейско море

Снимка: Туитър

Военновъздушните сили на  България, САЩ и още четирима  съюзници от НАТО  проведоха учения над Егейско и Черно море, съобщи ТАСС, като се позовава на съобщение в официалния сайт на американските ВВС.

„Бомбардировач B-52H Stratofortress на ВВС на САЩ проведе учение в международното въздушно пространство над Егейско и Черно море на 24 май 2021 г.“, се казва в изявлението и се уточнява, че в маневрите са участвали изтребители от Унгария, Италия, Гърция, Румъния и България.

Американските военновъздушни сили отбелязват, че провеждането на подобни учения демонстрира „ангажираността на САЩ към колективната отбрана на НАТО и допринася за стабилността в европейския регион“.

Междувременно българското министерство на отбраната съобщи, че е започнало тактическото учение с бойни стрелби „Strike Back 21“  на учебен полигон „Корен“. Военнослужещите от страните-участнички България, Гърция и Румъния бяха приветствани на 26 май от бригаден генерал Стоян Шопов, командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, който е и офицер провеждащ учението.

„По време на тактическото учение „Strike Back 21“ общите ни усилия ще бъдат насочени към развитие на уменията на военнослужещите от българската и съюзническите армии за съвместно изпълнение на задачи, както и за повишаване на оперативната съвместимост на щаба на батальона и командирите при планиране и управление на многонационални формирования“, каза в обръщението си към участниците бригаден генерал Шопов и изрази увереност, че военнослужещите няма да пожалят сили и енергия за постигане на целите на учението.

„Strike Back 21“ се провежда на територията на учебен полигон „Корен“ с участието на близо 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Румъния и Гърция. Учението ще се проведе по фиктивен сценарий, разработен въз основа на общия сценарий за провеждане на серията свързани учения „Defender Europe 21“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във