Банкеръ Daily

Общество и политика

Само заради смяна на имена е отложено решението за ОИСР

През есента ще представим нашето отношение към членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ще извършим огромна скринингова дейност, която да покаже как България самооценява своята готовност за членство в нея и какви ще са нейните основни приоритети.

Това обяви на първата си пресконференция служебният министър на външните работи Николай Милков. По повод информациите, че служебното правителство е отменило членството в ОИСР, Милков уточни, че става дума за внасянето на технически уточнения - ще бъдат сменени имената на министрите, които отговарят за отделните дейности, като ще бъде включен и новият служебен министър по управлението на европейските средства - Атанас Пеканов.

Министър Милков обеща, че в рамките на 90-е дни, в които ще е начело на българската дипломация, всяка седмица - в четвъртък, от 10.00 часа, ще дава брифинги за това какво се случва в Министерството на външните работи и какви са неговите проблеми. По-конкретно в тях участие ще взима заместник-министърът Костадин Коджабашев, който е говорител на външното ни министерство.

Като цяло водещият приоритет на Министерството на външните работи е провеждането и организацията на изборите за Народно събрание на 2-ри октомври зад граница. Вече са дадени указания на задграничните ни представителства да бъдат поискани съгласия от съответните държави за това страната ни да проведе избори на тяхна територия. До този момент, до 8-и август, са получени съгласия от четири страни.

Министерският съвет е приел план-сметка за разходите по организирането на изборите в чужбина, като гласуваните за това пари от служебния кабинет са 7 635 600 лева.

Въпреки че в страните, в които се предвижда провеждане на избори, няма обявена извънредна епидемична обстановка, от Министерството следят какво се случва и своевременно ще уведомяват българските граждани при промени.

Отчетено е, че в периода на изборите в някои страни ще се честват национални празници - в Кипър той е на първи октомври, а в Германия - на трети, като освен него там ще се провежда и "Октоберфест". Но независимо от обстоятелствата, Министерството ще създаде всички необходими условия, свързани с организацията и логистиката за провеждането на изборите в около 800 секции в над 65 държави. По предварителни разчети гласоподавателите в чужбина са 230 000 души. Очаква се, че за секциите зад граница ще бъдат осигурени между 150 и 250 машини – по две за всяка от онези от тях, където се провежда машинно гласуване. До края на седмицата ще стане ясно дали Министерството на външните работи ще продължи да работи с фирмата, която е поддържала машините на миналите избори, уточни Милков.

Той добави и че Министерството ще разчита на активността на българите в чужбина и на техните общности, като предварително благодари на всички доброволци, които ще се включат в провеждането на изборите.
По отношение на наследените недовършени задачи от предишното правителство министър Милков уточни, че трябва да се вземат решения за финансирането на българските общности зад граница, включително за българските медии в чужбина, както и за изпращането на осем души на дипломатическа мисия в Санкт Петербург. Предстои и да бъдат назначени осем наши посланици в чужбина - процедура, започната по времето на министър Теодора Генчовска.

"Няма да предлагаме други и ще продължим това, което е започнало миналото правителство" - коментира министър Милков, като добави, че в момента без наши посланици са страни като Китай, Канада, Швеция, Обединените Арабски Емирства и Саудитска Арабия.

Министърът отбеляза, че от предишния екип на министър Теодора Генчовска запазва като заместник-министър Велислава Попова - заради изключителната й работа по темата за Република Северна Македония.
Темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани ще продължи да бъде сред приоритетите на министър Милков. Други важни ангажименти в работата на Министерството ще са активното присъствие на България в ЕС и НАТО, като участник в колективните усилия за справяне с настоящите кризи и присъединяването на страната ни към еврозоната и Шенген.

Facebook logo
Бъдете с нас и във