Банкеръ Daily

Общество и политика

Само за ден двойно повече заразени с COVID-19 в България

През изминалото денонощие в България са регистрирани 203 нови случаи на коронавирус, сочат данните от Единния информационен портал. Това е двойно увеличение на ръста на новите случаи в сравнение с вторник. Девет души са починали, а 104 са излекувани.

От началото на епидемията общият брой на заразените е 15 589.

Тенденцията за намаляване на случаите на новозаразени в България в последните две седмици е положителна, но недостатъчно, за да се отмени извънредната епидемична обстановка, коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"За щастие, през последните две седмици ситуацията около коронавируса в България се подобрява значително. Ако процесът стане стабилен и се задържи тенденцията за намаляване, можем да помислим за неудължаване след края на септември. В момента обаче нямаме никакви данни за такова подобряване, което да позволи да прекратим извънредната епидемична обстановка", каза Ангел Кунчев.

Големият брой на починалите с COVID-19, отчетен във вторник - 18, здравният инспектор обясни, че е дописната техническа грешка. По думите му причината е, че секретарки и технически служили, които не работят в неделя, са си позволили да впишат в понеделник натрупаните случаи и така в първия ден на новата седмица не е отчетен нито един смъртен случай, а във вторник - 18. "Не, че е фатално, но създава усещане за манипулиране у гражданите, което е недопустимо", коментира Кунчев. Виновните е ще бъдат наказани, категоричен е той. 

По-късно днес се очаква правителството да гласува за удължаване на обстановката до 30 септември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във