Банкеръ Daily

Николай Младенов:

Само Турция може да ограничи мигрантския поток

По данни на разузнаването в момента "големи маси" от хора се движат в посока България.

В петък служебният министър Бойко Рашков предупреди, че  до месец големи групи мигранти от Афганистан ще стигнат до българската граница. По данни на разузнаването в момента "големи маси" от хора се движат в посока България. Според бившия външен министър Николай Младенов обаче няма опасност кризата от 2015 г. да се повтори. 

"Не може и не трябва да бъдат правени сравнения с бежанската вълна от 2015 г. Много неща са различни сега. Турция заяви, че няма капацитет да поеме мигранти, колкото предния път. Те изграждат стена на своята граница с Иран. Страховете обаче не са основателни към този момент”, коментира той пред Нова телевизия. 

„Страни като България трябва да си дадат сметка за уроците от 2015 г. Ние започнахме програма за изграждане на ограда по границата, същото направи и Гърция. Сигурността на границата ни трябва да е приоритет. Хората, които я минават, трябва да бъдат щателно проверявани”, допълни Младенов.

Според него, за да се ограничи нелегалният мигрантски поток, е нужен един много добър диалог с Турция.

„Трябва да се помогне на хората, които наистина имат легитимни причини да търсят политическо убежище и биват преследвани. Идеалният вариант би бил в ЕС да има споделена отговорност. Но споделената отговорност не е тези хора да стоят в първата държава. Диалозите и разговорите в Европа са много важни и няма нужда да се случват истерично”, каза още Младенов.

Той смята, че има възможност в Афганистан да се възродят стари или да се създадат нови терористични организации. Историята показва, че когато подобни ситуации се случат, много екстремистки организации намират почва на тези места”, каза още бившият външен министър.

„На този етап нямам планове да се включва отново в българската политика. Имам други ангажименти, които са извън границите на страната. Ситуацията у нас е лоша. Ние сме в тежка политическа криза. Още от първите избори видяхме разпадането на политическата система в България”, коментира още Младенов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във