Банкеръ Weekly

Общество и политика

САМО НЕ РИПАЙ, ПРИЯТЕЛЮ!

Само не рипай, приятелю! Даже в Министерството на финансите знаят, че в България данъците са повече от дузина. Преки, косвени, на физически и юридически лица, на глава от населението, на конска сила от автомобила, на квадратен метър пътни дупки, на дълбочина на дупките, на... абе, дал Господ.


Но изобретателността на българския чиновник е неизчерпаема. Тия дни всякакви заместник-министри направиха разнообразни ценни предложения, чиято цел е превръщането на българската държавна хазна в нещо като Соломоновата съкровищница, от която същото това чиновничество да загребва богато. А и как иначе да осигури творческото си и плодотворно участие в директорските съвети на предприятия с милиардни дългове? Изнесените тези дни в печата данни за възнагражденията на сплотения колектив на монополиста Булгаргаз са истинско предизвикателство за благородно съревнование с други структури. Както се разбра от най-популярната в България дама Ан Макгърк, тези парици могат да дойдат само от данъкоплатеца, чийто среден месечен доход ще стане 300 г. марки през 2001 година. За който доживее.


Първо, един от въпросните заместник-министри поиска още 4% пътна такса от производителите на течни горива. Досегашните явно не стигат. Не е явно за какво не стигат. Защото само до преди десетина дни ни убеждаваха, че финансирането на грандиозното пътно строителство, което ще превърне страната в рай за автомобилистите през същата тази сакрална 2001-а, е осигурено. Сега се подразбира, че май само идейно. Пък и бензинът у нас трябвало да достигне най-сетне заветната цена от 1 марка. Това, че той отдавна е над 1 марка (като извадим от него водата и боклуците), е банална и поради това незабележима подробност от пейзажа.


Заради пейзажа нови екотакси иска и екоминистерството. То си знае как ще ги похарчи. Високи сини планини, реки и златни равнини... - това е моята родина. Плащаме.


Последният (засега) шедьовър измислиха от столичното водоснабдяване. Общинарите трябва да вземат решение за исканата от поредния монополист задължителна месечна такса от 770 лева. Което съвсем не означава, че многобройните течове, ручейчета, реки и бистри езера по софийските улици ще пресъхнат. Освен ако не стане като през зимата на 1994-1995-а. Тогава пресъхна язовир Искър.


Държава е това, не лукова глава. И държавни хора не липсват. Така че плащай, българино, плащай и трепери!


Калпава ни била администрацията! Я що лицензи, такси, глоби, данъци, налози, осигуровки, мита и прочие неща сътвориха.


А, между другото, да сте видели чиновник да не плаче и да напусне доброволно държавната ясла?

Facebook logo
Бъдете с нас и във