Банкеръ Weekly

Икономиката, глупако

Само глупаците се оплакват от криза

Слави Бинев, председател на ГОРД*

Много и смайващо разнообразни коментари имаше за последния доклад на Европейската комисия за България. Всяка партия и всеки коментатор си го провидя от собствената камбанария и за лична изгода. Да ви кажа с две думи как го видях аз от позицията си на евродепутат вече два мандата. Решението на Европейската комисия да не се занимава с нас година и половина в превод от езика на дипломацията означава следното: България е във фризера, защото това правителство не си вади поуки и ние ще говорим след 18 месеца със следващото, ако то няма нищо общо със сегашното и с хората, помогнали за неговия възход. И ако нещата не са се променили - сбогом!


Мълчаливото единодушие за тази присъда отеква по особено зловещ начин на фона на шумните публични разпри за съдбата на Гърция. Дилемата за южната ни съседка, която стои пред европейските управници, е ясна: да спази ли ЕС правилата, които сам си е наложил, или да спаси Гърция, спасявайки по този начин собствените си пари, вложени там? Такава дилема за България не стои. ЕС е вложил пренебрежимо малко пари за присъединяването на България. Но вложи много политически надежди. Именно тях пропиля кабинетът на Борисов, докато самодоволно надуваше фанфарите, че пази европейските пари. Следствието е проста и категорична присъда:не е геройство да пазиш финансова


дисциплина, когато си беден

В момента прагът на бедността за Европейския съюз е 250 еврона месец, а за България - 205 лева. Под прага на бедност живеят 27% от домакинствата у нас!


За държави като Гърция и Испания, които според статистическите данни са едва ли не пред фалит, се твърди, че по-скоро биха напуснали не само еврозоната, но и съюза, ако им се наложи да мизерстват като българите. Гърция е държава пред банкрут, бедна държава, но с богати граждани. Официално България се радва като ощипана от Бербатов ученичка на похвалите за финансовата дисциплина, която поддържа експертът Дянков, но в същото време гражданите й не си дояждат и нямат пари, за да пътуват от град в град. Как мислите - имат ли някакви илюзии европейците по въпроса кой ще трябва да нахрани бедните българи? Дали наистина вярват, че Дянков и Борисов точно с тази икономическа политика ще направят това? Със 7% увеличение на пенсиите - при положение че само общото увеличение на електроенергията до края на годината ще надмине 15 процента?


Приказките на правителството за криза в момента са не само оправдание за миналите му грехове - няма как да се говори постоянно за несвършеното от тройната коалиция (ГЕРБ е вече четвърта година във властта, а Борисов - от единайсет, от 2001-ва, когато стана главен секретар на МВР), те са и индулгенция за бъдещите резултати от грешната политика.


Защото обикновените българи не са излизали от кризата

През последните 20 години имахме хроничен недостиг на чуждестранни инвестиции, а собствената ни индустрия бе трайно неспособна да произведе достатъчно. С пъклена последователност бяха разсипвани индустрия след индустрия - като се започне с оръжейната през 1991-1994, през банковия сектор през 97-а и се стигне до енергетиката през 2009- 2012-а. И българите, противно на всички икономически гурута на назначената им политическа класа през последните две десетилетия, се оправят сами - и в момента най-големите чуждестранни инвестиции са парите, които българите, работещи в чужбина, внасят тук.


Колкото до кризата - тя бе неочаквана само за онези, които животът винаги заварва неподготвени. Казано иначе - глупаците се оплакват от икономическата криза


умните правят пари от нея. Правителството ни не е решаващият, а утежняващият кризата фактор.


Най-лесният, исторически доказан, начин да се преодолее финансова криза евойната. При сегашното поляризиране и разделение в света - религиозно, етническо, имотно - този изход изглежда съвсем реален. На практика светът е във война - но тя не се води с танкове и пушки, а с икономически средства. Както във всяка война, едни печелят, но има и губещи. Кризата раздели и Европа на две, от едната страна е стриктният и изпълнителен Север, от другата - недисциплинираният Юг. За жалост България не намира място дори при непослушните. Въпреки високопарните приказки на Борисов и на експерта Дянков с водената към момента политика нещата в страната ще стават по-зле.


Един от начините да се преборим с кризата,формулиран от моя колега г-жа Первес Береш, бе насърчаване на инвестициите в образованието, в науката и в иновациите като един от подходите, за да се повиши принадената стойност на човека, защото интелектът е това, което прави един продукт печеливш. Има много примери за успеха на подобен вид политика - Ирландия постигна невероятни икономически и социални резултати, след като въведе такива мерки по време на дълбоката криза, обхванала тази страна през 80-те години на миналия век.


Всеки, който има деца обаче, може да разгърне учебниците им, за да види, че у нас образованието е на нула, науката е притисната в ъгъла, след като бе орязан бюджетът й за сметка на финансирането на МВР, а и малкото останали млади хора с интелект бягат от страната.


Кадърните са прогонени и не ги пъди зад граница толкова безпаричието, колкото


безпътицата на държавата ни

Те заминават да търсят смисъла и яснотата в живота, които липсват тук.


Освен че изтичат мозъци от България, оттук се изнасят и суровини. Категоричен пример за това е допуснатото ограбване на България от Дънди прешъс метълс, които с отговорност към обществото (но не българското) буквално грабят златото на страната ни. Какво че след тях няма да остане нищо друго освен лунен пейзаж, обезлюдени села, болни хора, изгубено историческо и културно наследство!


Истината е, че в Европа беден означава и глупав. В тази ситуация не патриотичните гласове, а глупавите политици направиха българина евроскептик, който не вярва на решенията на ЕС. А съюзът - за жалост - е единствената ни надежда за справедливост и нормализиране на политическия живот.


Ала дори да намери държавата нови кредити, къде ще ги инвестира?

Задрямалият физик реагирал по време на лекция по богословие: Божията сила е равна на Божията маса, умножена по Божието ускорение...Взимането на нови кредити може да се окаже най-лошото решение за България, ако вместо да бъдат вложени в ускоряване на икономиката, в образованието, в здравеопазването и в социалната политика, те потънат там, където отидоха всички средства от резерва ни - в родово-котарашкия кръг около премиера. А нито те, нито правителството знаят какво да направят с парите, че да ги умножат. Формулата е същата - масата, умножена по скоростта. Това увеличава силата. Когато не можеш да увеличиш масата, търси начин да ускориш движението. А какъв е резултатът от икономическата политика на Борисов? Спря движението на парите и забавя бизнеса с постоянни проверки, с рекет, с бюрокрация и с всякакви усложнения.


Вместо да заложи на дългосрочна стратегия и програми, които ще създадат трайна и качествена заетост, правителството предприема поредния безумен ход да се замразят цените на някои продукти, от което не просто лъха на социализъм, а направо на предизборен комунизъм. Идеята да се замразят крайни цени си е чисто държавно издевателство и над производителите, и над търговските вериги. Такава претенция може да има само мухата, кацнала върху локомотив, която си мисли, че тя кара влака!


Истинският парадокс на тази недоносена икономическа стратегия е, че на фона на замразените цени са гарантирани високи цени за услугите на НЕК, за Софийска вода, за зелената енергия... Практически във всеки от тези сектори се създава държавно-политически монопол, който ни обрича не на резултатна социална политика, а на социалистическа катастрофа. Каквато вече изживяхме. При това този монопол е обслужван от данъчната администрация с мутренска арогантност. Чуха се дори предложения да се стимулират собствениците на електромобили в страната чрез облекчения за тях в цената на винетките, за застраховка по Гражданска отговорност и прочее.


И все пак българската икономика има нужда от нова национална визия за държавните политики. Има нужда от стратегия, която


да върне парите на пазара

и да увеличи тяхната скорост. И трябва да се знае, че парите са като жените - те търсят сигурност, те търсят идеи, кураж и сила. Това на Борисов - преди да се захване с политика - винаги му е липсвало. И ако в момента смята, че към него проявяват интерес и парите, и жените, добре е да знае, че това не е заради него, а заради поста му.


С постоянните оправдания и с препращане на вината на друго място единствената възможна прогноза за правителството на Борисов е, че много скоро - поради изчерпване на виновниците в страната - Борисов, подобно на колегата си Виктор Орбан, ще потърси причината за абсолютната си неспособност да се справи с кризата в политиките на Брюксел. Нещо от рода на прибързаното му оправдание, че не нашите служби, а европейските са изтървали атентатора самоубиец от Бургас. Само че Унгария вече на два пъти получава помощи, за да се справи с кризата въпреки Орбан. А заради Борисов и Дянков ниеполучаваме потупване по рамото. Да не забравяме, че по всички икономически показатели, дори по отношение на безработицата, Унгария е в далеч по-добро положение от България.


Вече са изчерпани всички възможности на премиера да се оправдава с предшествениците си. Предстои Европейският съюз да оправдае бъдещата си репресивна политика срещу България с него.


Популисткото дребно увеличаване на пенсиите и замразяване на цените не е социална политика. Няма как да строиш социална


политика върху икономическо гробище

Спешно необходимо е ново управление, което не се занимава с пропаганда, а с ясно дефиниране на държавните ангажименти и отделянето им от бизнеса. Нужна е нова политика - да остави хората да работят, да не мачка бизнеса с постоянен административен рекет, да разгони монополите, за да създаде истинска конкуренция, която ще свали и цените и ще осигури работни места. Може и да са евтини тези работни места през следващите десет години, но хората ще имат гарантиран доход и няма да висят на врата на социалното министерство. И най-вече ще имат яснотата и предсказуемостта за живота си.


И тогава резултатите за бизнеса няма да са като резултатите от Олимпиадата. Просто казано - с подмазване на властта бизнес резултати не се постигат. Най-много да получи някоя троха от трапезата на котараците...


Няма как да стане нещо различно и с икономическия елит, който вместо да търгува със стоки всъщност търгува с влияние, огъва се пред властимащите в замяна на трохи от доскоро обилната трапеза. Мнозинството българи виждат това и по никакъв начин не изпитва респект и уважение към бизнес елита. Това отношение е наистина европейско и гордо. Както е казал Конфуций: В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни.


През 1992 г. Бил Клинтън спечели изборите с крилатата фраза Икономиката, глупако!


Тогава днешният ни премиер беше зает известно с какво и явно не го е чул. Мисля, че е късно да му го обясняваме. Просто е време да се простим с него, с надеждата, че бъдещите поколения ще му простят - ако не глупостта, то поне арогантността.


nbsp;


*Авторът е член на ЕП, член на Комисията по икономически и парични въпроси в ЕП и председател на интергрупата по спорт в ЕП.


И човек, който никога не е питан от ръководителите на България точно по въпросите, за които отговаря в ЕС (както и от медиите по препоръка на Диктатора).(б.р. - Статията отразява личната позиция на Слави Бинев.)

Facebook logo
Бъдете с нас и във