Банкеръ Daily

Общество и политика

Само една алергична реакция от над 100 000 поставени ваксини

При поставени над 100 000 ваксини засега има само един случай на алергична реакция, който е овладян още в медицинския кабинет. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на посещение в Пловдив.

По думите му. нежеланите реакции след имунизация, които са регистрирани до момента са 153. "Най-често срещани са леки признаци на грип, което е показател, че имунната система работи, реагира и изработва антитела", обясни Кунчев. А това дори не може да се нарече нежелана реакция, тъй като тя е доказателство, че ваксината действа.

"За мен няма разлика в ефективността на нито една от ваксините, които се използват у нас", подчерта главният здравен инспектор. Той добави, че минимум година след ваксиниране хората могат да разчитат на имунитет.

При ваксината на "АстраЗенека" здравните власти са решили, че между първата и втората доза ще има 10 седмици интервал, тъй като това е времето за най-добрия имунен отговор.

От понеделник в процеса по ваксиниране ще се включат и 4300 лични лекари в страната. Здравният инспектор заподозря саботаж в поведението на хората, които вече са се записали за имунизация, но после са се отказали. "Не идват, за да объркат имунизационните планове, да останат ваксини и да се изхвърлят",  каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във