Банкеръ Daily

Общество и политика

Само един от десет познава евродепутат от своя регион

Само един на всеки десет гласоподаватели в Обединеното кралство може да назове името на депутат в Европейския парламент, избран от неговия регион. Още по-малко са тези, които са имали контакт с член на парламента, показва ново проучване на Observer. Анкетата подчертава широко разпространената неангажираност на британците към Европейския съюз.

От проучването, проведено две седмици преди европейските избори, става ясно, че е пет пъти по-вероятно хората да назоват местен депутат, отколкото някои от представителите им в Европарламента.

Само 27% от британските избиратели знаят, че Жозе Мануел Барозу е председател на Европейската комисия, а 19% са заявили, че тази работа изпълнява германският канцлер Ангела Меркел.

Около 8% признават, че са имали контакт с евродепутат, докато 79 на сто споделят, че никога не са обмисляли да направят нещо такова.

И въпреки че много малко британци познават представителите си в Европа, проучването показва, че 43% определят Европейския парламент като важен за политиките на Великобритания.

Друг анализ на Observer, че показва анти-европейските настроения са във възход в целия континент. Брюксел се готви за исторически пробив на евроскептичните партии на изборите през този месец. Проучвания в държави от целия Европейски съюз показват, че тези партии могат да получат около 30% от гласовете или приблизително 200 евродепутати на предстоящия вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във