Банкеръ Daily

Общество и политика

Само един кандидат влиза в битката за шеф на ВКС

Галина Захарова остава единствената номинация за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Днес беше последното, четвърто, заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, по време на което можеха да се внасят кандидатури.

Към момента тя е зам.-председател на върховния съд и се ползва с безспорна репутация. Изборът е насрочен за 14 януари догодина, а мандатът на Лозан Панов на поста изтича на 10 февруари.

Захарова бе номинирана от колегите си от съда, а право на това имат поне трима от Съдийската колегия на ВСС, пленумът на ВКС и министърът на правосъдието. Неофициално опити за втора номинация от трима членове на съдийската колегия са били направени, но не се е намерил кандидат, който да се изправи срещу Захарова. За да бъде избрана на поста обаче тя трябва да събере 17 гласа "за" от Пленума на съвета.

Миналия четвъртък правосъдният министър Янаки Стоилов, който също има право да номинира, обяви, че няма да се възползва от него.

"Кандидатурата на Галина Захарова отговаря на всички изисквания не само формални, но и като стандарти, които да бъдат изисквани от хората, които заемат най-високите позиции в съдебната власт. Тази кандидатура заслужва подкрепа и аз не виждам нужда да предприемам някаква собствена инициатива, след като ВКС като израз на неговото самоуправление е упражнил възможността, с която разполага", заяви той. 

Проблем ли е, че тя остава без конкуренция?

Според правосъдният министър процедурата няма да пострада, ако Захарова остане единствен кандидат.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев е на мнение, че "по принцип е добре да има конкурентност, защото стимулира участниците да покажат повече своите качества, своите професионални възможности, но то зависи от тези, които желаят да бъдат издигнати", предаде БНР. 

Има възможност обаче и да не се стигне до избор, тъй като, за да има избран председател на ВКС, са необходими минимум 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, който в момента е с непопълнен състав.

На репортерски въпрос дали е възможно да няма избор Магдалинчев отговори:

"Възможно е и да има, и да няма избор. Въпросът е колко ще бъде убедителен кандидатът, когато бъде изслушан от Пленума на Висшия съдебен съвет".

Facebook logo
Бъдете с нас и във