Банкеръ Daily

Общество и политика

Само България и Румъния нямат система за проследяване на фалшиви лекарства

Освен България и Румъния, всички останали страни-членки на Европейския съюз са въвели европейската система за проследяване на фалшиви лекарствени продукти на ниво над 95 на сто. Това съобщи  Деян Денев, председател на Българската организация за верификация на лекарствата.

По думите му последните седмици има по-интензивен процес на свързване на аптеки и не само свързаните аптеки проверяват много повече опаковки. За съжаление обаче все още е голям процентът на несвързани аптеки, при които не се извършват проверки.  Денев изрази надежда, че септември това ще бъде окончателно преодоляно.

Председателят на Асоциацията на аптеките в България Николай Костов прогнозира, че не всички аптеки у нас ще успеят да внедрят системата за проследяване на фалшифициране на лекарства. "Има много малки аптеки, за които е непосилно, а и няма никакъв смисъл да го правят, защото те просто имат съвсем символични доходи. Те работят сами в аптека, съвсем различна организация имат, но са важни от социална гледна точка. Има и такива, които вече затвориха. Чак когато започнат да ги глобяват, проверяват, най-вероятно и тогава ще затворят някои от тях. Борим се да има аптеки в малките населени места, а същевременно ги унищожаваме с някакви подобни актове", посочи още Костов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във