Банкеръ Daily

Общество и политика

Само Божков не е разпитан от санкционираните по "Магнитски"

От държавното обвинение съобщиха, че след публикуването на списъка със санкции от САЩ, прокуратурата образува шест преписки за събиране на данни за евентуално извършени престъпления.

По образуваните шест преписки след наложените от САЩ по закона "Магнитски" санкции, прокуратурата вече извикала за обяснения Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Пеевски и Илко Желязков. До момента от Васил Божков не са снети обяснения, тъй като той се укрива в страна извън ЕС.

От държавното обвинение съобщиха, че след публикуването на списъка със санкции от САЩ, прокуратурата образува шест преписки за събиране на данни за евентуално извършени престъпления. В тази връзка е изпратено запитване чрез Министерство на правосъдието до Департамента на правосъдието на САЩ за предоставяне на информацията, на която са основани констатациите на компетентните органи на САЩ по отношение на санкционираните лица.

От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи, в т.ч. Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Държавен фонд "Земеделие" е изискана цялата налична информация. Главният прокурор е поискал от НАП разкриване на данъчна и осигурителна информация по отношение на лицата.

Материалите от извършените проверки във ВКП по отношение на Харалампиев и Томов са изпратени по компетентност на Специализираната прокуратура с оглед преценка за присъединяването им към водено там досъдебно производство. С постановление на прокурор те вече са обединени и са част от доказателствената съвкупност по делото.

След анализ на новопостъпилите материали Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Специализирана прокуратура, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и други две лица.
По отношение на Божков е установено, че в Специализираната прокуратура се водят няколко разследвания, чиито предмет съвпада с образуваната във ВКП проверка. Материалите срещу Манолев от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура, а по отношение на Пеевски и Желязков, проверките във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във