Банкеръ Weekly

Общество и политика

САМО 70 МЛН. ДОЛАРА ВЪНШЕН ДЪЛГ ОСТАНАХА В БУЛБАНК

Външният държавен дълг е почти изчистен от баланса на БУЛБАНК. Към края на 1998 г. неизписани ще останат задължения от 70 млн. щ. долара, съобщи главният изпълнителен директор на банката Чавдар Кънчев. За в. БАНКЕРЪ той уточни, че въпросните 70 млн. щ. долара са остатък по задълженията ни към Парижкия клуб и по облигационен заем в японски йени.


През 1997 г. година БУЛБАНК изписа от балансите си различи външни задължения за 1150 млн. щ. долара. Основната част от тях са дългове към руски банки в чужбина, като Москоу народний банк, Ост-Вест Ханделсбанк и Юробанк. Пo-малко са погасените през годината задължения към Парижкия клуб и по облигационния заем в японски йени.


До 1996 г. в балансите на БУЛБАНК се водеха и нерегулираните български задължения - около 800 млн. щ. долара, към Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо и сътрудничество - двете кредитни институции на бившия СИВ. Според Чавдар Кънчев тези задължения са били изписани от балансите на банката още преди две години на базата на споразумение, подписано между Министерството на финансите, МИБ, МБИС и БУЛБАНК, в качеството и на агент на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във