Банкеръ Daily

Общество и политика

Само 45 хил. българи във Великобритания са придобили имиграционен статут

От 280 хил. български граждани във Великобритания, едва 45 хил. са придобили имиграционен статут към днешна дата. Данните представи омбудсманът Мая Манолова на дискусия за проблемите на българите във Великобритания по повод Брексит.

Срокът за придобиването на имиграционен статут след излизането на Великобритания от Европейския съюз е до 31 декември 2020 г., но дали това ще е окончателният краен срок, все още не е ясно. Опасността Обединеното кралство да напусне без сделка става все по-голяма. Липсата на споразумение ще постави в неудобна позиция гражданите на страни членки. С това са свързани редица други права - трудови, социални и здравни, предупреди Манолова.

Притеснението на обществения защитник е, че при евентуално напускане на Великобритания без споразумение, ще бъдат сериозно застрашени правата на хората в страната. Нейните опасения са свързани и с българските граждани, които не са придобили имиграционен статут и не са започнали процедурата по такъв. По думите на Манолова огромен проблем е и съществуващата неяснота как сънародниците ни в Англия, ще могат да упражняват своите права, а също така и изключителната сложност на административната процедура за придобиването на такъв статут. 

Проблем ще бъде и недостатъчната компютърна грамотност, невладеенето на езика, което е свързано с уязвимата част от българската диаспора, пребиваваща във Великобритания. Манолова настоява да се привлече вниманието на българските институции и да има информационна кампания. Според нея е нужно да се засили административният капацитет на нашите институции и да има активни действия на държавата за подкрепа на сънародниците ни в Англия. "Една институция не може да се справи сама и ще бъде необходимо взаимодействието между всички страни", призова омбудсманът. Освен това сънародниците ни в Англия са обезпокоени от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Брексит, ще засегне вече придобити и упражнявани права. Основните предизвикателства, според българите, сезирали Манолова, са свързани с придобиването на новия им имиграционен статут и затруднената социална интеграция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във