Банкеръ Daily

Общество и политика

Само 400 инспектори проверяват над 400 хил. фирми

"Хубаво е да спре популизмът на бъдещите управляващите и нека да спрат да лъжат, че ще намалят държавната администрация, защото няма накъде повече". Това обяви синдикалистката от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, коментирайки намерението на спрягания за бъдещ финансов министър Асен Василев да съкрати държавните служители с 15% или с 30 хил. души.

"Асен Василев беше вече министър на финансите и в това си качество проведе няколко обществени обсъждания именно с намерението да покаже колко много разходи гълтат "паразитите" - държавни служители от държавния бюджет" -  продължи Григорова.

При тези срещи Асен Василев бил информиран, че реално в голяма част от държавните институции има тежък недостиг на кадри.

"Инспекторите, които следят за контролирането и спазването на трудовото законодателство в страната са около 400 души, а фирмите са над 400 хиляди" - подчерта синдикалистката и продължи:

"Няма и достатъчно социални работници, които да се грижат за най-уязвимите членове в най-бедната държава в ЕС - в Агенцията за социално подпомогане работят малко над 2000 души. И когато Асен Василев за пореден път заговори за редукция на броя на държавните служители и даде за пример полицаите, е хубаво да си спомни, че на него му беше детайлно обяснено, че броят на полицаите в България не е равен на броя на служителите на МВР, които включват освен полицаите, и пожарникарите, и отговарящите на телефон 112, и служителите, издаващи лични документи.

Освен това над 90% от бюджета на МВР отива само за заплати и няма достатъчно средства за униформи, обувки, дори и за хартия за принтерите" - подчерта Ваня Григорова. Освен това тя бе категорична, че не е вярно, че държавните служители в страната са 200 000 - те са под 130 000 души. 

В цитираната бройка са обхванати работещите и в държавната, и в общинската администрация. "Тези данни са видими и достъпни - има ги в  годишния отчет за Държавната администрация" - обясни синдикалистката от КТ "Подкрепа".

От КНСБ предупредиха, че със съкращенията в държавната администрация ще има не само увеличаване на безработните с 30 000 души, а ще има и протести. Тези 30 000 души са една пета от общия брой безработни в цяла България и това ще бъде шоково покачване на безработицата, при положение, че никой не се е допитал до бъдещите съкратени от каква преквалификация имат нужда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във