Банкеръ Daily

Общество и политика

Само 26 са новите случаи на COVID-19 у нас

За изминалото денонощие новите заразени с коронавирус у нас са само 26. Традиционно обаче, в понеделник статистиката отчита и по-малко направени тестове – 1470 PCR изследвания.

Излекуваните пациенти са 60, има и 8 починали с COVID инфекция. В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 726 заразени, като от тях 63-ма се намират в интензивни отделения.

Общо 16190 случая на новия коронавирус са потвърдени в България, 4264 от които са активни.

Според директора на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев епидемията в страната затихва.

Професорът съобщи, че в България ще се появи нов бърз тест, който отчита коронавируса за 10 минути.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести поясни, че изследването е на носа и носоглътката и е технологичен пробив на американска компания. Тези тестове ще могат да се използват в училища и болници.

В последните седмици сме една от малкото държави, в които има сериозно намаляване на случаите на коронавирус, каза още проф. Кантарджиев пред БНТ. При нас смъртността е висока, но това е типично за период на затихване на епидемията, обясни той. 

"Моля по-разумните българи да се вслушват в мнението на специалистите - който иска да се предпазва, е хубаво да носи маска. Ако сте с маска, три пъти по-малък е шансът да се заразите, а ако болният е с маска - има само 5% шанс вие да се заразите", каза още професорът.

Учениците трябва да се върнат в класните стаи при спазване на правилата, с изключение на малкото деца, които са в имунен дефицит или са подложени на някакво лечение, призова той. По думите му за девет месеца има доста данни за коронавируса, като няма място за излишно нагнетяване на напрежение.

"Заради една такава пандемия не може да оставим децата без образование, хората без работа. Научиха се болниците да лекуват по-добре, ако такова увеличение имахме през зимата, сега случаите щяха да са 10 пъти повече", заяви Кантарджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във