Банкеръ Weekly

Общество и политика

САМИЯТ ПАЗАР ИМА ИЗГОДА ОТ ПРОЗРАЧНОСТТА

Г-н Пелинк, как преценявате перспективите пред развитието на капиталовия пазар у нас?


- За момента той не работи. Аз бих се събрал с 5-7 души, за да разберем заедно защо той не работи. От една страна, сериозен проблем е данъкът върху капиталовата печалба. Лично аз не бих инвестирал тук, ако ще трябва да плащам някакъв данък. Би трябвало да се обясни на управляващите, че това е една важна причина, поради която чужденците не инвестират тук. България не е единствената, която иска инвестиции. Всички ние искаме пари за модернизация на нашите индустрии и за да осигурим работа на безработните.


Бях неприятно изненадан от това, че много хора мислят, че решението може да се намери на извънборсовия пазар или на някакъв черен пазар. Разбира се, че е по-добре да имате извънборсов пазар, отколкото въобще да нямате пазар. Но във вашия случай би трябвало да започнете да регулирате и извънборсовия пазар. Друго решение е да направите борсата си много евтина, за да накарате хората да я използват, вместо да отиват на по-рисковия извънборсов пазар - така направиха във Франция. От друга страна, на официалната борса не трябва да има много черни овце. Ако имате банкрут след банкрут, то хората няма да участват на този пазар. Смятам, че вие трябва да направите борсата си работеща, защото много големи фондове ще са готови да инвестират в акции, ако те са листирани на борсата. Страна без фондова борса, която е символ на силните и слабите страни на една пазарна икономика, не би имала икономически успех. Иначе ще стане като в дивия Запад - хората ще купуват в един и същи ден една акция на много различни цени. Борсата е тази, която ще даде прозрачност и ще привлече инвеститори.


В момента има проблем с мотивацията на мениджърите да работят за благото на акционерите на приватизационните фондове, защото те притежават само 1% от капитала на дружеството. Какво бихте посъветвали инвеститорите?


- Обикновено в инвестиционните фондове съжителстват добрият, лошият и злият. Много е трудно да се оцени един фонд. Но освен от фондове вие ще имате нужда и от холдинги, които да взимат по-голям процент, за да контролират компаниите. Ако те са компетентни, доверието ще бъде запазено. Аз мисля, че трябва да се инвестира в отделни фирми, които се познават добре и по-лесно може да се следи тяхното развитие. По-добре е инвеститорите да купуват акции от шоколадена фабрика, от фармацевтична компания и т.н. Преди да имате представа за цената на дадена акция, трябва да направите това, което обикновено правят агенциите за кредитен рейтинг - да видите финансовите данни, хората и самата фабрика. Даже нищо да не разбирате от производството на обувки, например, ще успеете да си съставите представа в какво си влагате парите. Ще видите дали има ред, дали работят хората и техниката. При фондовете преценката е много трудна - можете да прецените мениджърите, но акциите са много, а фабрика въобще няма.


От какво зависи да имаме един добър пазар?


- Пазарът ще го поиска сам. Той има изгода от прозрачността и вярвайте ми, че хората, които ще дават честна информация за компаниите си, ще спечелят много пари - виждал съм това да става в много страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във