Банкеръ Weekly

Общество и политика

САЛТОМОРТАЛЕТАТА В ПОЛИТИКАТА НЕ СЕ ПРОЩАВАТ

Г-н Борисов, МВР се тресе от скандали, а политическите ви опоненти - къде гласно, къде на ухо - посочиха вас като техен вдъхновител. В същото време София се пука по шевовете от пренаселеност, боклук, дупки, кучета... Човек се чуди откъде да започне интервюто с вас. Но може би все пак да предпочетем парите. Стана ясно, че София вече може да усвои около 100 млн. евро, като кандидатства с образователни и културни проекти по оперативна програма Регионално развитие за устройство на градската среда. Има ли готовност градската администрация да усвои тези средства?
- Да, София е подготвена, имаме доста готови проекти. Явява се обаче един много съществен проблем. Разработването им е сложна и отговорна работа, а заплатите на служителите в общината са по около 360 лева. От друга страна, от хората, които разработват проектите, се изисква да бъдат с перфектен английски, да имат компютърна грамотност и още редица качества. Но срещу такива заплати трудно може да се привлекат такива специалисти. Който отговаря на тези изисквания, отива в частния сектор, където реализира труда си за много по-големи пари. Именно това е проблемът във всички региони и общини. Има сериозен недостиг от капацитети. И тук държавата мери с различен аршин. Един е подходът към общините и съвсем друг - към държавните институции. Те възлагат проектите по формулата мой човек, а хората, които ги разработват, получават двойно по-големи заплати, като имат възможност да взимат допълнително и процент от проекта. Но на общините такъв подход не е разрешен. В София горе-долу сме добре и ще се справим, но в другите градове...? ГЕРБ като партия има над 40-50 кметове в различни региони, а там проблемът е огромен. Едва ли в Бяла например може да се намери човек, който да отговаря на всички критерии и да може да прави проекти.
Всекидневно се сблъсквате с много проблеми. Един от тях е този с детските градини. Скандалите около него още не са затихнали. Как ще го разрешите?
- Проблемът с детските градини е наслагван години наред. Нека не забравяме, че преди да стана кмет в София, са ликвидирани 44 детски заведения. Когато е приеман законът за реституцията, не е съобразено, че като се ликвидира една детска градина, децата от нея трябва да отидат някъде. Да не говорим, че самата община доста безпардонно и почти без пари е разпродавала детски градини и терени, предназначени за изграждане на нови. Най-хубавите места (защото са били много апетитни) вече са частна собственост. В центъра няма нито градини, нито терени за тях - всичко е раздадено...
В момента ние сме изправени пред доста сложна ситуация, но все пак вече преремонтирахме над 15 детски градини, а може би и повече. Казвам преремонтирахме, защото всъщност става дума не за обикновени козметични ремонти, а реално за строителство от основи. Защото те не отговаряха на изискванията за противопожарната охрана и използването им беше забранено. Хвърляме огромни финансови ресурси за тях, но това не реши проблема, защото те реално не могат да поемат повече деца. Техният брой е същият. В същото време градът се разраства със 100-150 хиляди души годишно. Цели курсове студенти остават в София. Намират си работа и заживяват тук. Това действително са най-действените хора от по-малките градове, които не намират реализация по родните си места и търсят тази възможност в столицата. Какво обаче се случва? Първо живеят на свободен наем, събират пари от майки, бащи, баби и дядовци и купуват по един автомобил, за да са мобилни, женят се и създават деца (в което няма нищо лошо). Но постепенно им става тясно и кандидатстват за общински жилища, започват да търсят и места в детски градини и така кандидатите стават все повече и повече, а местата все по-малко. Така се раждат и най-тежките проблеми на града - трафикът и местата в заведенията за отглеждане на децата.
В същото време страната има правителство, което се държи като опозиция. Не прави нищо, за да осигури нормален живот на младите хора извън столицата. Цели региони се обезлюдяват, а стратегия за преодоляване на този проблем няма. Междувременно в цяла България се закриват детски градини и дори след време там да се явят възможности за работа на младите хора, в тези селища отново ще се появи подобен проблем. И аз питам премиера: не вижда ли всичко това...?
Разбира се, в София ние правим всичко възможно да се справим с тази нелека задача. Инвестиционната ни програма за тази година включва изграждането на 18-20 нови детски градини. И за да реагираме адекватно на ситуацията, избрахме и варианта с модулните конструкции. С тях можем да решим проблема в съкратени срокове. В цяла Европа хората ползват този вид строителство, защото то се реализира значително по-бързо. Правим конкурс и скоро ще изберем изпълнител.
Колко модулни детски градини предвиждате да изградите?
- В Казичене вече почнахме първата. Изискали сме справки от общините за подходящи свободни терени, а преди два дни (едва на третата година!) успях да получа и справка от Софийски имоти какво е останало неразпродадено и там. Сега ще изберем подходящи места, за да може да решим и проблемите в централната част на града.
В не една публикация във в.БАНКЕРЪ сме изнасяли факти около разпродажбата на детски градини на апетитни места в столицата. Обикновено това е ставало за жълти стотинки. Предприехте ли някакви мерки да се потърси някаква отговорност за тези подаръци?
- Изпратили сме толкова материали в прокуратурата, че вече не им знам броя.
Преди около месец публикувахме историята за закупуването на една детска градина в Младост. Купувачът й е подал молба до СОС да закупи и терена около нея. Как ще реагира Столичната община на това искане?
- Няма да му разрешим! Успяхме да спрем някои безумства в тази посока, но има неща, които са се случили доста отдавна, и е работа на прокуратурата и съда да се произнесат по тях.
Ако решите битовия проблем със сградите, ще се справите ли и със следващия - с педагозите и възпитателите...?
- И това е тежък въпрос. Заплатите в сектора са унизително ниски - 300 лв. за тази толкова трудна професия. Мислим по въпроса. Лошото е, че правителството просто дезертира от своите отговорности. Кметът да се оправя... Но не се свенят да ни вземат 1 милиард за годината - толкова е внесла София от данъци. После ни връщат около 200 млн. от тях като субсидии. Това е около 20%, а преди години общината е получавала 50% от тези средства. Спокойно можем да кажем, че държавата се опитва да удуши общините.
Отложихте решението за поскъпване на билетите за пътуване в градския транспорт с мотива, че трябва да се подобри услугата. Какво точно очаквате да се промени и в какви срокове?
- До края на другата седмица пристигат девет чисто нови автобуса на газ. Нещо изключително важно за града. До май ще дойдат още 35. Преди 4-5 месеца внесохме и 60 нови мерцедеса. С частните превозвачи подготвяме още един-два пакета за автобусни линии, за да може още около 150 нови автобуса да обслужват града. Преди месец тръгна първият ремонтиран съвместно с чехите трамвай с реверсивни двигатели. Той е с четири пъти по-добро отопление. Работим сериозно и когато всичко това е факт - тогава ще е нормално да вдигнем и цената. Реално билетчето за градския транспорт струва над два лева. Тази цена се формира от цената на горивото, от работните заплати, от инвестиционните проекти и т.н. Всяка година ние дотираме превоза със 70-80 млн. лева. Има и още нещо. Всички вие (б.ред. - има предвид интервюиращите) сте студенти в София. Колко ви струва картата за градския транспорт? За една линия от Студентски град до центъра плащате 7 лв. на месец. Е, питам аз държавата, няма ли тя ангажимент към студентите...? Само аз ли имам? При липсата на правителство и нормална държавна политика проблемът е огромен. От една страна, градът печели, защото такива като вас остават (към стажантите), а това са най-умните хора от градовете. Както вече казах, държавата не казва как да осигурим на такива качествени млади хора като вас подходящи заплати и възможности в родните ви места, така че те да са приблизително равни на тези в София и всички вие, когато завършите, да се върнете там и да сте полезни на градовете си.
Софиянци отдавна очакват метрото да разреши част от проблема с трафика на града. Ще се осъществи ли амбицията ви то да стигне до Младост до пролетта на 2009 година?
- Аз глобявам японците с по 70 000 долара на ден за закъснение. Направо им иде да си направят харакири. Така че нямам основание да се съмнявам, че сроковете ще бъдат спазени.
Архитект Петър Диков скоро обяви, че ще започне строителството на подземни паркинги, което ще реши част от проблемите с трафика. Подобна идея имаше още през 2006 година, но засега паркинги няма. Кое ще е по-различното сега?
- Проблемът идва от липсата на закон за публично-частното партньорство. А той не се приема у нас съвсем умишлено. Защо ли? Защото липсата му позволява прилагането на корупционни схеми. Признавам, че често в стремежа си да избегнем всякаква възможност за корупция ние се бавим в реализацията на някои много добри проекти. Ако има закон (той е толкова елементарен - от няколко реда), всичко може да е много просто и ясно. И в полза на общината. Образно казано - даваме на частна фирма (държа да подчертая - след конкурс) да стопанисва паркинга отпред за 20 или 30 години. Тя го прави подземен, изкарва си парите от инвестицията и след това цялото това нещо на 100% остава за общината. Така тя става все по-богата. А сега как е на практика? Инвеститорите правят комбини и търсят начин да го купят - със заменки или по друг начин. Общината получава някакви пари, те се изхарчват, а тя вече е загубила и собствеността си. Това се случва непрекъснато. Та в обобщение - много е важно да имаме парламент, който да мисли, но засега това се оказва трудна работа.
Столичният общински съвет обаче прие наредба за публично-частното партньорство. Това не помага ли?
- Наредбата не е закон. Аз, да речем, сега ако поискам, мога да си напиша каквато желая наредба. Но тя не е закон и ако не съм принципен човек, може да свърши работа само на мен. Но целта не е това. В цяла Европа и в САЩ работят чрез публично-частни партньорства, но има строго определени правила. А това е най-важното.
Какво се случва с договора на концесионера Новера (б.ред. - един от концесионерите по събирането на боклука)? Изтече ли той, или ще продължава? Докъде стигнаха споровете помежду ви?
- Договорът е преподписан, а в момента готвим конкурса за четирите района.
Защо тази работа толкова се забави?
- По няколко причини. Първо, не беше приет бюджетът. Задачата за чистене също. Освен това ние не искахме да повторим старото положение. Затова и преструктурирахме инспектората, сложихме нови хора, подготвяме и нова методика. Фактически поръчката, която се пусне, ще е такава, че да е ясно какво ще се чисти и срещу колко пари.
При това преструктуриране не изпада ли общината в парадоксална ситуация: инспекторите, които трябва да следят как районните кметове изпълняват договорите, отиват в районните администрации и попадат под ръководството на същите тези кметове. Как ще контролират тогава този , който им плаща заплатата?
- Тук остава едно ядро, което ще работи в общината и ще следи какво се случва по места. Освен това кметът на всеки район също трябва да е подписал, че е чисто и снегът например е изринат. Няма как после да каже: Някой не си е свършил работата... Така той е солидарно отговорен.
През миналия месец СГС обяви за нищожно решението за увеличение на строителните такси от 2006-а. Ще се наложи ли общината да плаща неустойки на тези, които вече са ги заплатили?
- Не. Срещнахме със строителните предприемачи, обяснихме им за какво става въпрос и те се съгласиха с доводите ни. Сега ние обжалваме това решение на съда, а те, предполагам, изобщо няма да се явят.
Споразумяхте ли се?
- Мисля, че успяхме. Много е изгодно, докато си строиш кооперацията, да разбиеш инфраструктурата, след това да продадеш апартаментите по 1200-1300 евро кв. м, при положение че ти струват 300-400 евро, а после новодомците да протестират: Общината да ми направи пътя. Защо? Този, който го е разбил, трябва и да го направи. Знаете ли, че в Сърбия разрешителната такса е 300 долара, а когато станах кмет, у нас тя беше 0.80 лева.
Дойдохте с много амбиции да прекъснете корупцията в общината. Вярно е, че по време на предишния ви полумандат нямахте зад себе си мнозинство в общинския съвет и не можехте да контролирате решенията му. Сега обаче го имате. Смятате ли, че решенията му ще бъдат подчинени изцяло на интересите на общината? Можете ли да гарантирате, че няма опасност някои от вашите хора да бъдат превзети. Нека не забравяме, че някои от тях бяха такива и в предишния СОС, за някои имаше недотам ласкави отзиви...?
- Няма никакъв проблем. Решенията се вземат колективно и едва ли някой ще си позволи да прави грешни ходове. Както виждате, в СОС досега дори една заменка няма вкарана. В другите общински съвети са минавали по 120 -130 на сесия. Освен това за поне 10 общински дружества вече има обвинителни актове по наши проверки и сигнали. Къде на друго място в държавата това се е случило?
Ще искате ли нищожност на сделките за терени, където все още не е започнало строителството?
- Естествено. Могат да бъдат върнат много терени. Но тук пак е държавата. Прокуратурата има огромни възможности. И не сме ние, които трябва да правим всичко това. Нали има съответните институции...? Трябва, наложително е да станем нормална държава, да имаме работещи институции. А не само аз да атакувам, атакувам, атакувам….
Наскоро общинският съветник от ГЕРБ Поля Станчева вдигна скандал по отношение на доклада за избора на временната комисия за общински омбудсман. Пропукват ли се отношенията между съветниците на ГЕРБ?
- Нищо скандално не се е случило.Просто жената не е съгласна и изразява мнението си. Ние сме демократична партия. При нас всеки може да си каже мнението.
И все пак дойдохме до злободневните теми. Приписват на ГЕРБ водещата роля в скандала с МВР. Вярно ли е и каква е тя?
- Това са болни хора. Имам предвид - в правителството. Ако погледнат какво са свършили, сами ще разберат, че тотално са се провалили. И естествено най - добре е да се опитат да прехвърлят вината на някого. Аз не съм се срещал нито с братя Галеви, нито с когото и да било. Не ми се коментира всичко това, пък и не ми пречи, че съм дежурният обвиняем.
Къде според вас се преплитат политиката и организираната престъпност? Кое е нивото?
- Преплитат се в бизнес интересите. И през фирмите, които имат, всяка една от структурите се стреми да реализира печалба. Най-много са те в строителството, в инфраструктурните фондове, в земеделието..
А в наркотрафика...?
- Не бих казал, че наркотрафикът е най-тежкият проблем. Той е много по-голям проблем за потърпевшите от него, и разбира се, не е за пренебрегване. Но истинските, големите пари, голямата корупция идват от държавните институции. И най-вече от обществените поръчки, от спекулирането с еврофондовете. Ето какво стана в Агенцията по пътищата. Близо милиард евро отново са дадени на една фирма. Колко наркотик трябва да се прехвърли през България, за да се реализират подобни печалби?
Не е ли твърде страшно, че стигнахме до ситуация едва ли не всеки да изнася от МВР дела, досиета и да жонглира с тях...?
- По мое време такова нещо не се е случвало.
Кой не си е свършил работата сега?
-Тези, които отговарят за вътрешното министерство. Аз мога да кажа, че по мое време министър Петканов беше изключително стриктен в СРС-тата. Само той ги подписваше, четеше ги, знаеше точно какво подписва. Искам да ви дам пример. Правят се законни - казвам съвсем законни - трикове. Ако по закон има право шест месеца да бъдеш подслушван, след това мероприятието трябва да се прекрати. На петия месец обаче разработката се прекратява и след това се иска ново СРС. Така започват да текат нови шест месеца. Само че министър Петканов искаше по всяко СРС да му правим график. Ако за някого е имало вече мероприятие, той искаше като на координатна система да се виждат шестте месеца и колко остават от срока. И тогава разрешаваше това да става, но примерно още 20 дена - само колкото позволява законният срок. Беше изключително стриктен, а това пък дисциплинираше службите. Знаете, че аз съм имал много конфликти с него, но не мога да отрека изключителното спазване на закона от негова страна. Нека не забравяме, че той е много добър юрист и внимаваше много за тези неща.
Превърна ли Румен Петков в свои заложници БСП и целия кабинет?
- По принцип той е силната фигура в БСП. Човекът, който ръководи предизборния щаб, осигурява и финансирането на партията. Вие видяхте, че в тези райони, в които се купуваха гласове, спечели БСП. Как? Пратиха масово полицейско присъствие, притиснаха останалите и спечелиха техните кандидати. Вземете Перник, Благоевград, Шумен. ГЕРБ не спечели на тези места, защото ние не пазарувахме гласове.
И защото носи парите в БСП Петков е несменяем...?
- Естествено. Как да го сменят? За това, че той е действал в името на партията? Още по естествено обаче е, който е давал пари за изборите, да си поиска и обещаното. Той си е платил. Например - Люси Стойков как да го арестуваш? Оттам е целият проблем: непрозрачност при финансирането на политическите партии. Само сметнете колко струва пълен медиен пакет по време на изборите. Една партия колко трябва да плати, за да я отразяват. За да те отразява, да ти пусне клип или каквото да било, една телевизия с национален обхват ще ти вземе от 250 хил. лв. нагоре. Ами сметнете тия партии колко пари са похарчили...
ГЕРБ също присъстваше сериозно…
- Никъде! Никъде! Ние си платихме само последната седмица, колкото да излезе моето изявление. Все пак трябваше хората да разберат номера на бюлетината. Клип на ГЕРБ да сте видели, билбордове...? Изборите гълтат огромни пари, които после обаче се връщат....
В ГЕРБ попаднаха доста хора, които прелетяха от други политически партии. Бихте ли приели и бивши симпатизанти на БСП И ДПС?
- Ние имаме над 40 общински съветници и кметове с турски имена. Вижте животът е един на 20 години, друг - на 30, съвсем друг - на 40, и съвсем различен - след това. На 20 години се жениш и човекът до теб ти се вижда най-най- златният на земята. След пет години, въпреки че имаш и деца, се развеждаш и често дори го мразиш повече от всичко. След още пет - срещаш друг. Това е животът. Ние като нова партия естествено не можем да намерим новородени. Пък и хората имат право на ново начало, имат право да живеят различно...
Не се ли опасявате, че същите тези хора, ако примерно след две години се появи нова, по-атрактивна партия, ще отлетят в нея?
- Виновни са лидерите на партиите, не хората. Ако аз съм знаел, че царят ще направи коалиция с БСП, никога нямаше да застана зад него. Но той ни каза тогава, че това няма да стане. Кой е отговорен? Ние, които сме му вярвали, или той, че ни е подвел? Ако утре и аз се извъртя и излъжа хората, които са сега в ГЕРБ, те да си вземат по едно въже да се обесят ли? Или да излязат от политическия живот и да престанат да се занимават...? Естествено е да потърсят истината другаде.
Да, но политиката не е само партия. Нали все пак става дума за идеи...?
- Да, разбира се. Ние сме дясноцентристка партия и защитаваме идеите и програмите си. Хората ни вярват, записват се при нас и са активни. Но ако ги подведем, ако правим салтоморталета, тогава само минута е необходима, за да забравят, че са имали ангажимент към нас. И това е правилното. Така се наказва лъжата.
Като казвате лъжата, нека се върнем на скандала в МВР. В последно време бяхме свидетели на спонтанни реакции от всякакви организации (на разузнавачи, на охранители и т.н....), които застанаха зад министър Румен Петков? Това наистина ли беше спонтанна реакция, или някой ги извади от нафталина?
- Много хора знаят, че интересът им е такъв. Това са хора - зависими, а лостове, с които могат да ги принудят да кажат каквото трябва в даден момент, има много. Но ако си припомним битието на повечето от тях, ще се сетим, че те са и първите, които предават...

Facebook logo
Бъдете с нас и във