Банкеръ Daily

Общество и политика

Сакскобургготски за "царските имоти": Извиват ми ръцете

снимка: bTV

Бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски определи казуса с т.нар. царски имот като история без край.

"Аз вече се уморих обяснявам, защото ми се струва като сага или never ending story. Единствено изхождаме от фактите. Винаги сме считали и сме знаели, че това е нашата къща и нещо частно, но съдейки по онова време, когато държавата реши да одържави всичко през 1947 г., показва, че то не е било държавно", каза експремиерът пред bTV.

Сакскобургготски подчерта, че не е искал да постави въпроса по време на своето управление, защото му се е струвало неетично.

"Оттам нататък дали някои административни, как да кажа – ходове, са били предприети, това вече е друго. Няма и думи, с които да окачествя всичко това, но за съжаление, така се случи. А щом като всъщност не е чисто юридически, защото юридическото си е било ясно още от поколенията на баща ми и на цар Фердинанд, мисля, че има начин, по който да се реши по един политически или с някакво договаряне, или въобще, както се прави в други цивилизовани държави", обясни той.

Бившият премиер уточни, че през годините е разговарял с много управляващи, а за последно му е било казано "да изчакаме да мине председателството". 

"Е, хубаво, всички сме се мобилизирали за успешното председателство, но след това можеше да се започне нещо. Или някой да се обърне към мен и да поразгледаме нещата по един спокоен и нормален начин. Но това не се е случило досега", допълни Симеон Сакскобургготски.

Той се оплака, че по този начин му "извиват ръцете". 

На въпрос какво мислят децата му за ситуацията, експремиерът отговаря: "Карат ми се защо търпя всичко това. И просто недоумяват, защото те са свидетели на това, което съм правил цял живот. Но може би защото това ни е било втълпено, че България е преди всичко и човек трябва да стиска зъби понякога. Апетити винаги има, всякакви."

Facebook logo
Бъдете с нас и във