Банкеръ Weekly

Общество и политика

Сакскобургготски с позиция за българите насилници в чужбина

Бившият премиер и последен български монарх Симеон Сакскобургготски излезе с критична позиция относно последните два случая, в които наши сънародници проявяват насилие в чужбина.

"Неотдавна, само за няколко дни, станахме свидетели на брутални сцени на насилие, извършено от българи. Двата случая - в метрото в Берлин и пред нощен клуб в испанския град Мурсия, предизвикаха възмущение и недоволство в чужбина и у нас. Многократно разпространените клипове в социалните мрежи свидетелстваха за безумната и безпричинна агресия на сънародниците ни към невинни хора и породиха заслужен гняв в обществото", пише царят в позиция, разпространена до медиите от неговия прессекретариат.

Сакскобургготски по принцип е много въздържан и рядко взема отношение по злободневни теми или такива, свързани с политиката и управлението на държавата. Но явно и той е бил силно възмутен от типовете, които в последния месец се прочуха с насилнически действия в Европа. Симеон също така изключително рядко отправя и публични послания, но очевидно това негово обръщение е предизвикано от  отношението, което е усетил към своите сънародници вследствие на последните брутални инциденти. 

"Виждаме как само един или два такива неморални случая лесно могат да навредят толкова много на страната и на милионите съвестни български граждани, които нямат нищо общо с тези отвратителни постъпки. Такива първични същества, които реагират инстинктивно, без всякакви задръжки, за кратко време очерниха името ни. Изключението обаче не може да бъде правило. Искам да вярвам, че виновните ще си понесат заслужено наказание и дано скоро тези грозни случаи бъдат забравени и успеем да възстановим доброто име на България", казва Сакскобурггодски.

Реакцията му е по повод срамната постъпка на българския гражданин от ромски произход Светослав Стойков, който на 27 октомври брутално изрита жена по стълбите на берлинска метростанция. В другия случай 40-годишен българин бе арестуван в Испания заради жесток побой над младеж. Той е работил като охрана в клуб в Мурсия. Симеон Сакскобургготски споменава и инцидента с "нечовешки натъпканите 43-ма мигранти в бус, шофиран от българи, арестувани в Хърватска".

Facebook logo
Бъдете с нас и във