Банкеръ Daily

Общество и политика

Сакскобургготски обеща да помага на Борисов за председателството на ЕС

Няма да допуснем ЕС да се разпадне, напротив – всички заедно трябва да го запазим и изградим така, че следващите поколения да живеят по-добре, по-щастливо у дома – в една обединена Европа. Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски по време на дискусията "Европа отново на път". 

Дискусията е по повод 60-ата годишнина от подписването на Римските договори, поставили началото на "един Съюз, превърнал се в гаранция на свободата, демокрацията и независимостта", както го определи Жан-Клод Юнкер  Тя събира трима бивши премиери на България -  Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Огнян Герджиков, и сегашния министър-председател Бойко Борисов. Участваха също политици от различни сили, политолози, анализатори, журналисти, представители на гражданското общество и на научните среди. 

Събитието започна с минута мълчание в памет на жертвите на терористичните атаки в Лондон. 

"Всички заедно трябва да запазим и изградим бъдещето на ЕС, така че следващото поколение да живее по-добре. Аз съм роден преди 80 години - с цяло поколение преди ЕС. Затова ще разберете, че аз съм от хората, за които ЕС не е даденост или нещо, което е на готово. Моето поколение живя разделено в Европа – от войни, политика и „Желязната завеса“. Но появата на този съюз направи Европа общност от хора с еднакви съдби и еднакви мечти“, заяви Сакскобургготски

Той се обърна към премиера Бойко Борисов с думите: „След броени месеци Вие ще застанете начело на най-смисления съюз в света. България ще председателства в тежки и решителни моменти за бъдещето на Европа“. По думите му за пръв път от Втората световна война единството на Европа е поставено на карта. „Европа или ще бъде обединена или въобще няма да я бъде“, подчерта Сакскобургготски. 

Според него България трябва да фокусира вниманието си върху екологията. Той подчерта, че трябва да вземем пример от другите страни в кои точно сфери са били успешни и да акцентираме върху тези теми. Спомена и за това, че трябва да популяризираме културното си наследство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във