Банкеръ Daily

Общество и политика

Сакскобургготски не иска обезщетение за двореца "Врана"

След като миналата седмица Софийският апелативен съд обяви, че дворецът "Врана" е собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза, днес от съобщение разпространено от секретариата на бившия премиер става ясно, че той и семейството му нямат намерения да завеждат дела за обезщетение срещу България заради това, че са били лишавани от правото си на собственост върху двореца "Врана" край София.

 

"Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му", се казва в официалната позиция. От там определят като "злонамерени" и "стари" разпространяващите се слухове, че сега фамилията ще заведе дела за обезщетения за това, че в годините е била лишена от правото да ползват собствените си имоти.

В съобщението се отбелязва също, че Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България, е наложен от чужди сили. Следователно – не българският народ има вина и не той следва да плаща каквото и да е обезщетение.  

"Също така следва да се повтори, че Дворецът "Врана", още откакто е върнат на Царското семейство с единодушното решение на Конституционния съд през 1998 г., се реставрира с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници, за да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен", завършва позицията на Царското семейство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във