Банкеръ Daily

Общество и политика

Сачева: Тендециите са много крехки, за да отпуснем напълно мерките

Нямаме повод да сме големи оптимисти, обяви социалният министър Деница Сачева в коментар на данните за заразените с коронавирус, след като в края на ноември бяха затегнати мерките в страната с обещание да бъдат разхлабени на 21 декември.

Сачева посочи, че "са много крехки тенденциите" и че нагласата на повечето членове на кабинета е да започне поетапно отваряне на затворените със заповед на здравния министър обекти след 21 декември.

Социалният министър заяви, че в момента се регистрират по около 1800 безработни всеки ден в бюрата по труда, което е спад спрямо 3 хил. на ден през ноември и допълни, че през миналия месец безработицата е 6.7% като през декември се очаква да е по-висока. Официално без работа се водят 228 765 души или с 8 хил. повече спрямо началото на месеца.

По думите на Сачева, някои от социалните мерки ще продължат да важат през цялата следваща година. Такава ще е помощта за родителите на деца, които учат дистанционно.

"Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до месец март. Ще започне обсъждане със социалните партньори да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси, за които възстановяването ще е по-трудно", уточни министърът пред Нова телевизия.

Мобилни екипи ще ваксинират желаещите, настанени в социални домове, които са около 15 хил. души. За тези от тях, които са с психични проблеми, решение ще вземе техния настойник или ако нямат такъв - от директора на заведението, а в някои случаи и от кмета.

Министърът обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19, след като е променила мнението си за медикамента.

"Аз по-скоро ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината. Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам", добави тя. И поясни, че не е била против ваксините, но се е колебаела специално за тези срещу коронавируса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във