Банкеръ Daily

Общество и политика

Сачева ще настоява за поправяне на грешката при частните пенсионни фондове

Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1959 г. да бъде в по-голям размер. Това стана ясно при посещението на Сачева в Банско, където тя се срещна със служители в социалните институции и представители на неправителствени организации.

Социалният министър заяви, че не е привърженик на постоянното отлагане на сроковете за прехвърляне на социалните осигуровки от частните фондове към НОИ, но и че ще направи всичко възможно несправедливото ощетяване да бъде избегнато.

"Да отпадне намаляването на коефициента на редукция за времето, в което вие не сте се осигурявали в универсални пенсионни фондове. Това ще бъде нещо, което аз ще отстоявам и ще настоявам затова да няма такава автоматична корекция за тези 20 години, в които вие сте осигурявали единствено и само в НОИ. Това вероятно ще се случи до края на този месец. Следващата седмица имаме среща с Асоциацията на пенсионните фондове. Изчакваме в момента да се даде и едно становище-законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, така че се надявам най-късно в началото на март да можем да го сложим за обществено обсъждане", посочи Сачева.

На работната среща министърът на труда и социалната политика представи приоритетите за следващия програмен период, записани по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси. "Част от средствата в следващите седем години ще бъдат насочени към деинституционализация на възрастните хора и към изграждане на социални услуги за възрастни, които да дават възможност за грижа и особено за интегрирани социално-здравни услуги", каза още ресорният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във