Банкеръ Daily

Общество и политика

Сачева: ГЕРБ няма да предлага правителство, ако получи мандат

"Нямаме покана за преговори от ИТН, предполагам, че няма и да имаме, защото това многократно беше заявено от представителите им", заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Деница Сачева по повод консултациите за съставяне на кабинет. По думите ѝ в заявената до момента от лидера на "Има такъв народ" Станислав Трифонов програма имало много притеснителни неща. Като пример посочи приватизацията на Българската банка за развитие, както и икономическата програма. "Нека първо видим политиките, а след това и кои ще бъдат хората и тогава ще вземем решение какво ще правим във връзка с кабинета", добави Сачева. Тя каза, че от ГЕРБ няма да предлагат правителство, ако получат мандат.

"Отричането на партия ГЕРБ означава да отричаш, че има хора, които харесват нашите политики, има хора, които гласуват за нас. Както виждате, победата на ИТН не е толкова голяма спрямо избирателите, които са гласували за нас", изтъкна депутатът. И допълни, че в това Народно събрание ГЕРБ ще бъде ясна и конструктивна опозиция: "Не можем да се усещаме в изолация, при положение че една голяма част от политиките, които се провеждат, са политики, които ние сме правили. Всички съзнателно се опитват да заобикалят или да обръщат гръб на успехите, които имаме и което сме постигнали, като преиначават голяма част от фактологията. Не може да се отрече, че запазихме 300 000 работни места и в момента програмата 60/40 продължава. Планът за възстановяване и устойчивост, толкова бурно и шумно критикуван, се оказа, че по-скоро е надграден, отколкото тотално да бъде променян. Удобно е да се забравят много неща, които са постигнати. Нека има критики, но и да се признават фактите, такива каквито са."

"Ако има добри идеи, ако те са полезни за България, няма причина да страним от подкрепа на такива идеи. До този момент обаче внесените законопроекти са по-скоро популистки и трудно биха могли да срещнат нашата подкрепа", заяви още Деница Сачева. Идеята на Мая Манолова за преизчисляването на пенсиите Сачева нарече „див популизъм: "Преизчисляването на пенсиите се прави по такава формула, че точно най-ниските пенсии няма да бъдат преизчислени."

Според Манолова с около 30% по-високи пенсии може да има за всички пенсионери, с изключение на тези, които са се пенсионирали през последните две години. "Няма такива пари в България и няма такъв механизъм, по който това може да се случи", отбеляза Сачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във