Банкеръ Daily

Общество и политика

Сабрутев: Северна Македония трябва да изпълни ангажиментите си

"Няма да тръгнем в посока вдигане на ветото, ако нямаме ясни гаранции, че Северна Македония ще изпълни ангажиментите си. Може да направи множество жестове, с които да ускори процесите. Ние знаем, че се краде историята ни, присвоява се. Биха могли да направят жест да върнат костите на цар Самуил в България. Това ще покаже, че има воля за промяна в политиката на държавата за българската история." Това заяви  пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.

От ПП подкрепят свикването на КСНС при президента. "Трябва да се търси национално съгласие по темата, няма как решението да бъде само на премиера. Това е решение, което тепърва трябва да влезе в парламента за гласуване, предлагаме това да се дискутира на Консултативния съвет за национална сигурност. Декларация е едно, решение със закон е друго нещо", посочи Сабрутев.

Той коментира газовата криза с думите, че плащането за руски газ в рубли ще бъде нарушение на санкциите. "България изпълнява своите ангажименти по договора за доставка на природен газ, тя не е виновната страна да се спре газът. Европа е единна по темата. България трябва да търси най-добрата доставна цена. Мерките, които предложи коалицията, са ясно таргетирани. На пазара има манипулации, Комисията за защита на конкуренцията е ключова, за да не се случват подобни неща", смята депутатът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във