Банкеръ Daily

Общество и политика

Сабрутев: Има сигнали за подкрепа на кабинета от 121 депутати

Има позитивни сигнали, че ще имаме подкрепа от 121 депутати за правителството. Народни представители разбират необходимостта управлението да продължи и то на база ясни приоритети. Това заяви пред NOVA депутатът от "Продължаваме Промяната" Венко Сабрутев. "Видяхме поведението на "Има такъв народ". Те буквално хвърлиха държавата под влака. Какво ще е различното, ако сега направим нова коалиция със старите партньори, с които виждаме, че имаме ясни червени линии? Те напуснаха коалицията, когато входирахме реформата за Антикорупционната комисия, когато разбихме далаверата на "Капитан Андреево", обясни той във връзка с евентуални преговори с ИТН.

На въпрос защо смята, че ще получат подкрепата на 121 депутати, Сабрутев отговори: "Страхът у тези народни представители, които искат да продължат реформите, ще бъде преодолян. Това е ключовото. В кулоарите на парламента се казваше, че едни депутати са били возени с едни черни джипове, било им е обяснявано как трябва да бъдат лоялни към своята партия."

Депутатът от ПП се аргументира и защо управлението трябва да продължи: "Точно тук и сега трябва да се направят тези така необходими 22 закона, за да може България да започне да усвоява 13 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост." И направи отчет за свършеното през изминалите шест месеца: "Преборихме се с четири кризи, премахнахме специализираните съд и прокуратура, които бяха бухалките на предишната власт, изготвихме Закона за КПКОНПИ, справихме се с енергийната криза, справихме се с газовата криза."

Според него категорично не може да се говори, че Асен Василев сменя Кирил Петков като премиер под натиск на коалиционните партньори. "Това е ясно послание - ние не сме тук за власт и позиции. Решението беше взето след предложение на самия Петков и гласуване на Националния съвет на ПП. Василев получи пълна подкрепа. Това е държавническото поведение - не на всяка цена да останеш във властта и да не се играе на постове, а за стабилно управление", подчерта Сабрутев.

Той е на мнение, че президентът Румен Радев иска да влезе ефективно във властта: "Виждаме бързане да се премине към служебен кабинет. Неправилното обаче в този случай е, че няма да има парламент."

Facebook logo
Бъдете с нас и във