Банкеръ Daily

"Движение България на гражданите":

С връщането на хартията БСП реанимират купуването на гласове

Димитър Делчев, лидер на ДБГ

Със законопроекта си за връщане на възможността за гласуване с хартиени бюлетини, БСП реанимират купуването на гласове в България. В левицата очевидно допускат, че ще вземат „лъвския пай“ от контролирания вот, което е наивност при наличието на толкова силна конкуренция в лицето на ГЕРБ и ДПС.

Това се казва в позиция на Изпълнителния съвет на ПП „Движение България на гражданите“ по повод внесения вчера законопроект за изменение на Изборния кодекс, с който БСП връщат възможността да се гласува и с
хартиени бюлетини.

"Последните два избора са доказателство, че благодарение на машинното гласуване покупателната активност в ромските махали в София, Пловдив и Варна се срина до едва 10%. Липсата на опцията за гласуване с хартиени бюлетини в тъмни стаички направи невъзможно снимането на вота като форма на контрол. Изчезна и практиката на злонамерено причисляване на гласове за опонента към невалидните бюлетини, като от близо 200 хил. невалидни бюлетини преди, на последните два парламентарни вота те бяха 0", се казва още в позицията.

"С това изменение партията на Нинова изпълнява мокра поръчка на ГЕРБ, които от 1 година се борят за връщане на хартиените бюлетини и манипулациите с тях. Съгласно изследване на независими неправителствени организации, ако последните избори се бяха провели с хартиени бюлетини, ГЕРБ щяха да са първа политическа сила. БСП са троянския кон на ГЕРБ във властта", завършва становището на ДБГ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във