Банкеръ Daily

Общество и политика

С внимателно управление на финансите, служебен кабинет ще изкара до изборите

Днес в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще се проведе обсъждане на проект на Национален план за възстановяване и устойчивост, съгласно Регламент (ЕС) 2021/241 на Европейския парламент и на Съвета от 12 февруари 2021 г. за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост.

"По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост парламентът няма правомощия. Той е изцяло в полето на изпълнителната власт", коментира за БНР председателят на комисията Георги Ганев. Според него категорично няма време Планът да се обсъжда в пленарна зала. Каквото и да направи парламентът, то трябва да е чисто съвещателно.

"Да натрупаме цялото досие на дискусията, да го направим публично за българските граждани и да го изпратим за сведение на ЕК, за да знаят в България какво се е казало", обяснява депутатът. 

В утрешния ден изслушванията в комисията ще продължат.

Решението до 30 април да се изпрати или да се забави, и в каква форма, е изцяло решение на изпълнителната власт. Мораториумът не ѝ забранява да изпрати един план. 

Когато се разпусне парламентът и има служебно правителство, не може да се променя бюджетът, отбелязва Ганев. До момента приходите вървят по-добре от очакваното, има и пространство от 3.7 милиарда нов дълг, който все още може да бъде емитиран, защото е предвиден в бюджета.

"С внимателно управление на публичните финанси може едно служебно правителство да изкара до избори, след това вече има парламент и там може да се инициира промяна, смята Георги Ганев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във