Банкеръ Daily

Общество и политика

С велосипед и тротинетка в градския транспорт от 1 май

Придвижващите се с велосипеди и тротинетки в София ще могат безплатно да превозват колелата си в градския транспорт. На сесия на Столичния общински съвет /СОС/ днес общинските съветници на "Демократична България" и ГЕРБ/СДС приеха доклад за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община.

Промените, които ще влязат в сила от 1 май са:

- Влизането с тротинетки се разрешава в цялата мрежа на градския транспорт по всяко време.

- Разрешава се влизането с велосипед в крайградските автобусни линии през уикендите, но максимум два велосипеда в автобус.

- В работни дни влизането с велосипед в метрото се разрешава преди 7 ч. сутринта и след 20 ч. като превозването им ще е позволено само в последния вагон.

- В крайградските автобуси в работни дни се разрешава влизането с колело - сутрин до 6.30 ч. и след 20 ч. Пак с до два велосипеда в рейс.

- Вече няма да се плаща допълнителен билет за влизане с велосипед. Всички тези услуги ще вървят с билет или карта на самия пътник.

Зам.-председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков е коментирал, че освен насърчаването на ползването на велосипеди, трябва да се гарантира и безопасното пътуване на ползващите градски транспорт. Общинският съветник от ДБ Владислав Панев е подкрепил направените предложения и е посочил, че по време на дебатите се е получило добро взаимодействие.

Зафир Зарков от ГЕРБ Е заявил, че вече са купени пет автобуса с велобагажници и те ще обслужват линиите до Витоша, а за  другите превозни средства на градския транспорт се обмисля монтирането на колани или велкро, с които да се закрепват велосипедите. Става въпрос за допълнително разширяване на възможностите за взаимодействие между различните алтернативи на автомобилния транспорт, което за мен е стъпка и в борбата за чист въздух, обясни Панев.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във