Банкеръ Daily

Инфекционист:

С варианта Омикрон COVID-19 най-вероятно ще се самоунищожи

Факт е, че този коронавирус се държи доста странно в сравнение с всички останали вирусни и бактериални заболявания. Обикновено едно респираторно заболяване засяга най-вече децата, докато в началото COVID-19 засегна възрастните хора. Това заяви пред Nova NEWS инфекционистът проф. Георги Попов.

Той обясни, че новият вариант Омикрон, освен че се разпространява по-бързо, по-бързо и заразява. Той все пак заяви, че е оптимист, защото изглежда, че чрез Омикрон COVID-19 е започнал да се самоунищожава.

"Това е самоунищожението на вируса, тъй като протича с доста леки симптоми. Основният симптом при него е главоболието и общата отпадналост. Даже при него може и да не вдигнем температура. Ако мутира в едно леко заболяване, това ще бъде облекчение за цялото човечество", коментира проф. Попов.

На въпрос защо в България починаха толкова много хора от COVID-19, той изказа три основни причини.

"На първо място българското население боледува доста често, т.е. ние сме болнава нация и тази пандемия ни свари в трудна ситуация. Втората причина е, че много хора не се ваксинират и населението ни застарява и всички тези възрастни хора със заболявания и късното им явяване в болница също води до много висока смъртност. Третата причина е, че у нас работят много млади лекари, което е хубаво, но все пак е важен и опитът", смята той.

Инфекционистът прогнозира, че за разлика от миналата година, тази зима има очакване за активна грипна вълна.

По темата с огнището менингит в столична детска градина специалистът разкри, че няма нищо страшно в менингита, а вероятно децата и учителите ще го изкарат безсимптомно.

"Човек не трябва да се ваксинира, когато има опасност от развиване на болестта. Има ваксина, но тя не се прилага повсеместно, а е препоръчителна. Лекува се с антибиотици", каза той.

По думите му менингитът протича в безсимптомна форма или като обикновена хрема при 80% от хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във