Банкеръ Daily

Общество и политика

С ултиматуми и извиване на ръце ГЕРБ и БСП заседават в парламента

Около 40 минути продължиха споровете в парламента за дневния ред и регистрацията на депутатите, след като ГЕРБ и "Обединени патриоти" въведоха иновация в края на миналата седмица - народни представители под карантина да могат да осигуряват кворума от вкъщи.

И след като кворумът в пленарната зала беше постигнат по този начин от БСП направиха предложение за изслушване на здравния министър, а ГЕРБ обратно предложение. Това провокира поредица от процедури по начина на водене, лични обяснения.

"Уважаема г-жо председател, правя обратно предложение. Уважаеми колеги от БСП, вашата наглост е безмерна. Продължавате да се криете из кулоарите на Народното събрание и се явявате тук само когато ние успеем с усилия да осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи. Партизанлъкът ви е останал дълбоко заложен в гените", заяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Отговори й зам.-председателят на лявата парламентарна група Георги Свиленски. "Не БСП, а българските граждани искат да разберат какво се случва в здравеопазването. Няма как да приемем всичко това, което казахте. Г-жо председател, на базата на кой Правилник и кой чл. от Правилника в петък приехте това решение, с което карате колеги от болницата да участват в заседанията. Обвинявате ни, че не познаваме Правилника. Вие като председател научихте ли Правилника и разбрахте ли, че в петък в 15 ч. след обяд няма как да вкарате проект за решение, който да бъде гласуван в 16 ч. В петък заседанието е нелегитимно и вие го знаете много добре. При поименната проверка в зала присъстваха 118 народни представители", изтъкна той.

Дариткова направи лично обяснение и изрази съжаление, че днес няма да се започне навреме работата по законодателството. Тя разказа, че лично се е обадила на депутатите от БСП да участват в регистрацията в тази сложна ситуация, защото вирусът не щади никого. "Обясних съвсем коректно на проф. Михайлов, че ако вие участвате в регистрацията, ако се покажете отговорни към работата си като парламентаристи, ще подкрепим искането за изслушване на министър Ангелов. Затова, уважаеми колеги, аз отново потвърждавам тези свои думи. Да, важно е да се изслуша министъра, но тогава, когато вие участвате в кворума, в председателски съвет, когато вие бъдете отговорни народни представители", каза още д-р Дариткова.

Проф. Георги Михайлов се обърна към председателя на парламента с процедура. Според него изключително некрасиво стои да се използва език на омразата. "Не искам да припомням и да позволявате друг път колеги да си изпускат нервите. Да обясняват, че ако се регистрира една парламентарна група, нещо важно ще се случи, ако не се регистрира, няма да се случи, но то е важно. Дайте да седнем на земята. Вие хвърчите във въздуха", посочи левият депутат.

След поредица от процедури по начина на водене, председателят на парламента Цвета Караянчева отново отговори на критиките и исканията на социалистите. "Предвид на това, че днес вие не направихте кворум, вие не бяхте в пленарна зала, смятам, че вие не се интересувате от темата, която повдигате. Ако вие бяхте дошли на председателски съвет, можехме да обсъдим вашето предложение и колегите председатели на парламентарни групи можеха да ви подкрепят. Не може по този начин с процедурни хватки, нарушавайки правилника, да извивате моите ръце и да говорите по начина, който говорите от трибуната", заяви парламентарната шефка. От БСП определиха тона на Караянчева като ултимативен и в противоречие с правилника

Социалистите предложиха Законът за водите на отпадне от дневния ред на депутатите, но парламентът го отхвърли. "За" предложението гласуваха 34 народни представители, "против" - 84 и "въздържали се" - 13, с което то не бе прието.

Предложението бе направено от депутата Румен Георгиев от БСП. Той отчете, че Законът за водите е внесен от Станислава Стоянова на 23 октомври 2020 г. "Един срамен закон за българския парламент, за Министерство на земеделието, за България като цяло. В него се нарушават всички европейски законодателства, свързани с водните ресурси", каза още Георгиев. Той обърна внимание, че становището на МОСВ е крайно отрицателно. Георгиев изтъкна още, че предстои утре законът да бъде разгледан като втора точка в Комисията по околна среда.

Председателят на Комисията по земеделие и депутат от ГЕРБ Мария Белова предложи промените в Закона за водите да си останат в дневния ред. "В последно време, г-н Георгиев, недоумявам защо всичко, което се предлага в полза на българските земеделски производители го приемате за крайно вредно. От друга страна се чудя защо имат претенции по дневния ред при положение, че те рядко участват в заседания, не участват в председателски съвети, където трябва да се изразят становища по тези теми", каза Белова.

Председателят на парламента Цвета Караянчева също внесе разяснение на депутата Румен Георгиев. "Има случаи, в които, когато мине на водещата комисия, да се вкарват законопроекти в зала", обясни вещо тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във