Банкеръ Daily

Андрей Райчев:

С този служебен кабинет Радев изкова голяма победа над Борисов

Разнообразен служебен кабинет с ясни символи в него. Така изглежда новото служебно правителство през погледа на социолога Андрей Райчев.

Има ли изненади в министерските постове и какви са възможностите служебния кабинет да управлява по-дълго?

"Новият служебен кабинет има две функции – символна и изборна, а назначаването на Стефан Янев за служебен премиер не е изненадващ ход", смята социологът Андрей Райчев. ,,Тука няма изненада – президентът управлява'', каза той. 

По думите му съставът на новия кабинет е шарен. А голяма част от него е от слоевете на протестиращите от миналото лято – като например служебният министър на културата Велислав Минеков. 

"Той представя в правителството онези, които август месец бяха против Борисов – това е знаково действие, добре представено, което Минеков символизира. Минеков е един от главните символи на този протест. Това е голяма победа на Радев срещу Бойко Борисов с това служебно правителство", допълни социологът пред Bulgaria ON AIR.

С част от министерските постове президентът ще се опитва да постигне целите си, смята още Райчев. "Заставането на Бойко Рашков начело на МВР е ясно послание, че ще има битка срещу купуването на гласове", посочи той. 

Според него знаково е присъствието и на Стойчо Кацаров. През последната година и половина той е един от най-големите критици на управлението на COVID кризата.  

Според Райчев целта на новия кабинет е една – организиране на предсрочните избори. Но допуска, че ревизията на кабинета "Борисов" ще продължи.

"Първо ще се опита да организира избори без тука има-тука няма. И второ ще се опитат, може би, някои скандали, които са в полза на тезата на Радев, че това са мутри на власт", подчерта Райчев.

Според социолога е възможно резултатите на следващите избори да са различни, но е убеден, че не трябва отново да се стига до управление на служебен кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във