Банкеръ Daily

Проф. Тодор Галунов:

С този ход "Има такъв народ" загубиха инициативата

"С този ход "Има такъв народ" загубиха инициативата". Така преподавателят по политология проф. Тодор Галунов коментира номинирането на шампионката по шах Антоанета Стефанова за кандидат за премиер на ИТН и обявяването, че веднага ще върнат мандата за съставяне на правителство.

По думите му Слави Трифонов е изпратен от избирателите на ИТН в парламента, за да влезе в управлението, а не да връща мандата. Професор Галунов заяви, че е много трудно да се прогнозира дали на предсрочните избори ИТН ще спечелят повече гласове.

Мнението на преподавателя е, че при посочен министър-председател от ИТН сега на ход е президентът Румен Радев, който няма основание да бави връчването на мандата. Той подчерта, че ако държавният глава бави връчването на проучвателните мандати, така държи Бойко Борисов по-дълго на власт.

Проф. Галунов посочи, че хронограмата на завъртането на парламентарната рулетка води до извода, че в началото на май този парламент трябва да приключи работа. "Аз не съм убеден, че дотогава ще могат да направят промените в Изборния кодекс", заяви той пред БНР.

Прогнозата на проф. Галунов е, че страната отива към нови избори. Той все пак изказа хипотеза, че с третия мандат може да има договорка за класическо експертно правителство, в което няма да участват представители на политическите сили в парламента. Според него най-логично е президентът да връчи третия проучвателен мандат на БСП.

Според проф. Галунов служебно правителство е еднакво нежелано от Борисов и Радев, а напоследък страхът на президента от служебен кабинет е по-голям. 

"Той влиза в предизборна кампания, а всякакви грешки и пропуски на едно служебно правителство не е ясно дали няма да ударят по рейтинга на Румен Радев", коментира политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във