Банкеръ Daily

Радослав Гайдарски и Михаил Неделчев

С толкова проблеми само Велико народно събрание ни липсва

При обикновено Народно събрание броят на депутатите е 240, а при ВНС те са 400.

Проф. Радослав Гайдарски – участник в седмото ВНС и бивш министър на здравеопазването, и проф. Михаил Неделчев – литературен теоретик и историк, но също и участник в седмото ВНС смятат, че в момента има много важни проблеми за решаване, затова не е моментът за свикване на Велико народно събрание.  Според тях сегашният момент категорично не налага подобен ход.

Имаме да решаваме такива тежки проблеми в икономиката, здравеопазването и социалната политика, че ако се забъркаме с ВНС, това ще бъде голяма грешка за нас и за целия народ“, каза Гайдарски пред Би Ти Ви, а Неделчев се съгласи с него.

„Самото свикване на ВНС е много дълга процедура, която ще отнеме няколко месеца, в които ще се буксува“, каза Неделчев.

„Настоящата конституция не е правена от случайни хора. Тя може да не е завършена в пълния си вид, може да има нещо, което да се коригира с две трети от избирателите на обикновено НС или с три четвърти, които да коригират част от законите“, допълни Гайдарски.

Според Неделчев основният проблем е недостатъчното дефиниране на функциите и правомощията на главния прокурор. „С едно изречение му се дават огромни права без да се осъществяват контролни функции“, каза той.

При обикновено Народно събрание броят на депутатите е 240, а при ВНС те са 400. В първия случай НС има законодателна власт и парламентарен контрол, докато във втория – трябва да се приеме нова Конституция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във