Банкеръ Daily

Общество и политика

С такъв манталитет ще тъпчем на едно място, каза Борисов на лидерите от Югоизточна Европа

Европейският съюз не означава само европейски фондове, милиарди евро или да ти построят инфраструктура – метро, пречиствателни станции, магистрали, жп линии, конкурентоспособност. Означава и отговорност, предвидимост. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред българските медии в Босна и Херцеговина, където се провежда Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

„Европейският съюз значи, че няма значение кой е политикът днес, а да има една и съща политика като държава. Да спрат да се оплакват, да се обърнат към себе си, да се стегнем и да си подредим Балканите“, посочи Борисов. 

Той изтъкна преките ползи от сътрудничеството в региона: „Инфраструктура, да има свързаност на Балканите, което е добре за туризма и за бизнеса. Тези формати са важни, но трябва да участват всички“.

„Всички колеги започнаха, че Европа ни е виновна, че няма процедури за присъединяване. Три държави има от ПСЮИЕ, които са от ЕС и са представени на ниво държавни секретари, а Косово, което е следващият председател на организацията, не е представено. За какво присъединяване към ЕС може изобщо да става въпрос при такова поведение“, отбеляза премиерът.

Той бе категоричен, че всички искаме да се случат много неща - от магистрали до дигитална инфраструктура, но с такъв манталитет ще тъпчем на едно място.

„За съжаление ние, Западните Балкани, трудно се събираме. За съжаление се вглеждаме какво ни разделя, правим си балкански номера.Това пред Европейския съюз няма да мине“, каза по-рано днес Бойко Борисов по време на изказването си срещата. Пред участващите държавни и правителствени ръководители той акцентира върху усилията, които бяха положени по време на българското председателство на Съвета на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани и за поставянето на темата отново в центъра на дневния ред на общността. Министър-председателят специално се обърна към премиера на Сърбия Ана Бърнабич за репликите на сръбския вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по повод негови думи в Познан. 

„Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?“, риторично запита Борисов премиера на Сърбия. „Ана, ако имаше нещо неприемливо, защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по-малко сръбският и българският народ“, продължи той.

„Имаме много добри отношения, няма нужда от напрежение. Сложихме точка“, така Ана Бърнабич отговори на запитвания от медиите дали е сложен край на този въпрос.

„Трябват смели политици - не става едно вкъщи, друго навън. И ние имаме спорове с Република Северна Македония, но със Заев направихме много, за да ги преодолеем. Комисиите ни работят, историците могат да спорят, политиците трябва да решават споровете. Балканският манталитет в ЕС не върви - там искат резултати“,  Бойко Борисов на форума. По думите му, благодарение на Договора за добросъседство Република Северна Македония е дръпнала напред и има шанс и перспектива да успее,като "просто не трябва да се подвежда по тези медии, които там бълват антибългарската пропаганда".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във