Банкеръ Weekly

Общество и политика

С РЕМОНТА НА КАБИНЕТА СЕ РАЗЧИСТИХА СТАРИ СМЕТКИ

Г-н Ралчев, в неделя (11 май) е официалното учредяване на партията Българска нова демокрация. Затова искам първо да ви попитам какви са нейните приоритети?
- Един от тях е определянето на обществения слой, към който трябва да насочим вниманието си. Това са хората, които плащат данъци, искат да имат спокоен, свободен и регламентиран бизнес. И този бизнес да има своето политическо представителство, но не в аспект на партизанщина, а в най-добрия смисъл на думата. Хората искат правила, които да не се сменят в рамките на един мандат три пъти. Още по-малко им се нрави всяко ново управление да променя из основи икономическата система. Поставили сме си за цел да дадем шанс на успелите, на образованите и на младите, защото те са двигателят на обществото. И не на последно място - целта ни е да привлечем всички, които искат да живеят в държава, където законите се спазват и прилагат.
Някои политически формации вече започнаха подготовка за изборите догодина. Ще последвате ли примера им?
- Не бива да забравяме, че БНД има малко по-особена съдба. Необходимостта от партия се появи непосредствено след формирането на парламентарната група. Наясно сме, че най-голямата опозиционна група има нужда и от политически образ. Известно ми е, че в момента преднамерено се наслагва негативно отношение към партиите, но засега не е измислена по-удачна форма. Навсякъде партийният принцип е този, който определя властовите ресурси. Виждате колко трудно се налага и прилага демокрацията в страната и по този повод големият български историк Тончо Жечев казва още през 1985 година: Демокрация - да, но тя се прави от демократи. В този смисъл изборите не са най-важното, но и не трябва да ставаме отново свидетели на това, което се случва през последните три години. А именно партокрацията и използването на властовите ресурси за користни цели. По този начин вместо българското общество да се развива, то изостава. Всеки ден научаваме, че корупцията е по всички етажи на властта и не може по нормален начин да предявяваме правата си.
Очаквате ли сериозна подкрепа за БНД на парламентарния вот?
- Преди всичко трябва да сме реалисти и да помним, че обществено доверие се печели трудно. Все пак няколко изследвания показаха, че ако изборите бяха сега, в парламента ще влязат четири партии. Не мога да говоря с конкретни цифри, но нашите послания са насочени към дясномислещите хора, а не към лидерите на партиите. Предполагам, че това ще бъде оценено по правилния начин, защото ние ясно сме го заявили. Искаме членове и симпатизантите на БНД да са разумни граждани, социалноангажирани, със собствено мнение и идеи за осъществяване на общата ни кауза.
Решихте ли вече дали ще участвате самостоятелно на изборите, или ще търсите партньорство с други организации?
- Естествено е всяка партия да има готовност за самостоятелно участие, но за момента идеята ни е да обединим десните хора. Дори ГЕРБ, която се смята за най-голямата демократична партия, пък била тя и извънпарламентарна, няма да може да се пребори за самостоятелно управление. Затова ще се стремим да постигнем стабилно дясно управление чрез обединение на хора с демократични ценности. За да може страната да си стъпи на краката и да започне да се развива, са необходими поне два мандата дясно управление. А този резултат е по силите само на обединена и силна десница. Интерпарламентарният съюз, който БНД предложи, беше само първата крачка към постигането на целта.
Очевидно предпочитате за свои партньори десните партии, но това означава ли, че не бихте работили с либерални формации, като НДСВ например?
- Те са на власт, ние в опозиция и силно се надявам при следващото управление да разменим местата си. Предположенията за сътрудничество между НДСВ и БНД са по-скоро опит да бъде дискредитирана нашата парламентарна група и бъдеща партия. Неслучайно заявихме, че ще съсредоточим усилията си върху обединение на дясното политическо пространство, а не върху разни спекулации. Не бива да пропускаме и факта, че БСП, ДПС и Атака могат да разчитат на твърд електорат, но същото не може да се каже за демократичните партии. Има и много хора, които изобщо не гласуват и повечето от тях са с дясно мислене, но са разочаровани от това, което виждат.
Ще се присъединят ли към вас още хора от НДСВ?
- Този етап вече отмина. Дали и други ще напуснат НДСВ е техен, а не наш проблем.
По време на Хисарската среща през февруари правителството направи заявка и за следващ мандат на управление. Как ви се струва това?
- Приемам подобно политическо поведение за нормално - безспорно стремежът на управляващото мнозинство е такъв. Този въпрос обаче ще реши не то, а избирателите. Да не забравяме и за скандалите, които разтресоха държавата и особено МВР, тъй като след случилото се във вътрешното ведомство обществената подкрепа към това правителство силно намаля. Недоверието към повечето институции - както от страна на българските граждани, така и от страна на европейските ни партньори, е изключително високо. Европейската общност отправи към България тежки обвинения, а вече започнаха съответните рестрикции и наказателни мерки. Затова може би най-важното, което каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу при посещението му у нас, бе: Изпълнете си ангажиментите. Очевидно е, че политици от такъв ранг умеят да кажат с две думи всичко необходимо и е наложително да има кой да ги чуе. Фактът, че я докарахме дотам да стартират една след друга наказателни процедури срещу България, говори, че управлението не е добро. Правителството е съставено от партии с различни приоритети и техните противоречия проличаха. В крайна сметка се получи едно боричкане за постове и нищо повече.
Такава ли е оценката ви за ремонта на кабинета - боричкане за постове?
- А каква да е? Само като видим колко и какви са сменените, и изводите идват от самосебе си. Формулата осем-пет-три този път я видяхме във вариант седем-шест-едно. Структурните промени бяха прикритие за разчистване на сметки. Смените се правят според партийни съображения, а не от грижа за развитието на даден сектор. Аз не чух обяснение защо даден министър напуска поста си. На разбрах и каква е визията за управление на новите ръководители на ведомства. Не съм сигурен, че ако не се беше случил големият скандал в МВР, изобщо щеше да има някакви промени. Ние се хващаме за полицаите по улиците, които взимат рушвет от 10 или 20 лева. Безспорно това също е важно и засяга много хора, но корупция по най-високите етажи на МВР е вече прекалено. Не можем да гледаме с оптимизъм на промените в кабинета, защото, първо - те са закъснели, второ - са най-вече персонални, и трето - по-вероятно е да са били продиктувани от желанието на управляващите да довършат мандата си. До следващите избори остава малко повече от година и това време не е достатъчно да се проведат качествени реформи. Какво трябва да означава министър без портфейл, който да отговаря за усвояването на еврофондовете. За 12-13 месеца Милена Плугчиева дори да е брилянтен администратор, не може да навлезе в спецификата на новите си задължения и да ги изпълнява качествено. Което само доказва, че се действа на пожар, без визия какво точно трябва да се прави. Ето защо БНД поиска да бъде създадена цялостна антикризисна програма за справяне със ситуацията.
Представители на управляващото мнозинство обаче твърдят, че и тяхната цел е да се справят със ситуацията...
- И как го постигат? Веднъж среща в Хисаря, втори път в Банско, трети път смяна на няколко министри и в цялата суматоха не чухме какви конкретни мерки ще бъдат предприети например за справяне с инфлацията. В момента тя е три пъти над средната за европейските страни. На социалната сфера също трябва да се обърне сериозно внимание. Това са все наболели и деликатни проблеми, които не се решават с ляв завой в провежданата политика. Някои анализатори казват, че по този начин не се цели социално подпомагане, а изборни резултати. И най-вероятно са прави. Нека първо видим какво значи ляв завой. Това е да вземеш готови средства и да ги дадеш там, където има най-голяма нужда. Но този ресурс, който ще бъде раздаден, първо трябва да бъде натрупан. Една от формите е големият бюджетен излишък, който в края на годината, непосредствено преди изборите, ще бъде разпределен по определен начин. Този факт сам по себе си е достатъчно красноречив - повече не е нужно да коментирам.
А бихте ли коментирали приказките, че някои министри от НДСВ са по-близки до БНД, отколкото до царя?
- Тези твърдения не отговарят на истината и не трябва да бъркаме личните отношения с политическия статус. Някои министри от НДСВ действително изразиха идеи, които ги доближиха до БНД, но те все пак са част от управляващото мнозинство, а ние сме в опозиция. Нашата цел е да сме интелигентните опоненти на управляващите, които имат ясни позиции и които критикуват правителството по обоснован и обективен начин, а не чрез популизъм.
Разговора води Теодора Камбурова

Facebook logo
Бъдете с нас и във