Банкеръ Daily

Общество и политика

С пълно мнозинство парламентът подкрепи Северна Македония за НАТО

Талат Джафери и Цвета Караянчева

С пълно мнозинство от 140 гласа "за" Народното събрание ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония. Ратификацията бе подкрепена от групите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля", както и от независимите депутати. Заседанието на парламента започна без участието на БСП. Социалистите бойкотират работата на законодателя заради промените в Изборния кодекс.

Гост в пленарната зала бе председателят на македонския парламентТалат Джафери. България ще продължи своята последователна подкрепа за усилията на Северна Македония за европейска и евроатлантическа интеграция, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в разговора си с Талат Джафери.

Джафери изрази благодарност към България за усилията и подкрепата, която страната ни е оказала за европейска и евроатлантическа интеграция на Северна Македония. Диалогът и сътрудничеството могат да ни водят напред, добави той

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи момента като исторически и призова да продължи успешното развитие на инфраструктурата, изграждане на скоростни пътища и магистрали, както и насърчаването на инвестициите в двете икономики. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че присъединяването на Северна Македония към НАТО е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани. 

Волен Сидеров пък представи анекс към договора за приятелство между България и Македония и поиска от изпълнителната власт да гарантира, че няма да се стига до присвояване на исторически факти и събития от страна на Скопие. 

Вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов разкритикува отсъствието на БСП, но подчерта, че мястото на Северна Македония е в ЕС и НАТО. 

Председателят на НФСБ Валери Симеонов разкритикува Скопие за дългогодишното дискриминиране на хора с българско самосъзнание, но въпреки това подкрепи ратификацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във