Банкеръ Daily

Общество и политика

С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласовете на гражданите, твърди Манолова

Промените в Изборния кодекс, които ГЕРБ в момента предлагат, ще бъдат похищение, пладнешки обир на гласове на български граждани. Комбинацията връщане на хартиени бюлетини и удължаване на изборния ден с 24 ч. - до 48 ч., както предлага Борисов с нови промени изневиделица в Изборния кодекс, дава възможност в нощта между двата изборни дни да се подменя вот и да се разнасят чували. Депутати на ГЕРБ ще ходят като „торбалани“ с черни чували. За първи път се прави опит да се провеждат избори в два дни. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в студиото на БТВ, където дискутира с говорителя на ЦИК Таня Цанева.

Тя допълни, че дори и да има гласуване с хартиени бюлетини, машините трябва да се осигурят по закон, а Цанева потвърди думите на Манолова, че ЦИК в момента е длъжна да осигури машините.

„Вчера искахме да влезем на заседанието на ЦИК, за да събудим ЦИК и да започнат процедурата за доставка на машини. Те откровено саботират машинното гласуване от една година, откогато са текстовете в Изборния кодекс. А ЦИК за една година не е взела нито едно решение за машините, защото участват в договорката с ГЕРБ да се променя отново Изборния кодекс”, припомни Манолова.

Това е втората акция на „Изправи се.БГ“ за машинното гласуване. Преди това тя и съмишлениците й изгориха 900 фалшифицирани протокола от местните избори в София. Манолова показа в студиото разликите между фалшифициран протокол от изборите в София миналата година и коректен протокол от машинно гласуване на евроизборите – и двата от една и съща секция.

„Защо нито един член на ЦИК в продължение на една година не е събрал сили и смелост да постави въпроса за машинното гласуване и за доставка на машини? С този Изборен кодекс не е имало проблем да се осигурят 3000 машини за гласуване за евроизборите, защо сега има проблем?, обърна се бившият омбудсман към Цанева.

„Миналата година ЦИК намериха 434 хил. лв. за бонуси - по 22 хил. лв. на човек и 130 хил. лв. за плащане на наеми на членовете, но парите са удобно извинение да не си свършат работата”, каза Манолова в отговор на твърдението на Цанева, че в бюджета на ЦИК няма пари за машини за гласуване.

„Ако незабавно не се обяви процедурата, няма да има машинно гласуване и следващите избори ще бъдат атакувани, защото няма да са съобразени със закона. Топката се бави с активното съдействие на ЦИК с една единствена цел – да не се доставят 18 хил. Машини”, допълни лидерът на „Изправи се.БГ”.

Тя призова Цанева, като член на ЦИК, както и лидерите на партиите - Борисов със 7 представители в ЦИК, Нинова с 6 представители и останалите парламентарни да накарат представителите си да осигурят машинното гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във