Банкеръ Daily

Деница Сачева:

С правото за детски надбавки без подоходен тест не даваме пари, а права

С правото за детски надбавки без подоходен тест ние не даваме пари, а даваме права. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред журналисти във Велико Търново на конференция "Създаване на капацитет за подобряване на условията на труд и справяне с хроничния стрес на педагогическите специалисти в образователните институции".

Сачева поясни, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година е около 15 милиарда.  По този повод тя добави, че парите за социални разходи са около 2 млрд. лева и увеличението спрямо миналата година е с 653 млн. лева.

"В това число влизат основно детските надбавки без подоходен тест за следващата година, както и надбавките, които ще се дават за първи и за осми клас. Това е изключително важно и помощта за осми клас я въведохме тази година заради пандемията. Така заедно с Министерството на образованието успяхме да върнем над 40 000 деца в училище. За съжаление COVID кризата повлия на тези резултати и трябваше да има допълнителни стимули, за да предотвратим отпадането на деца след 7 клас", подчерта социалният министър.

Сачева допълни, че и двете помощи - за първи и за осми клас, от следващата година се увеличават и от 250 лева ще станат 300 лева без подоходен тест, a средствата ще се дават за първия и за втория учебен срок. 

Министърът обяви, че учителите в страната ще могат да ползват базите на НОИ за рехабилитация, като това ще стане чрез Националната програма за рехабилитация и чрез Фонд "Условия на труд". 

По думите на Сачева условията на труд за преподавателите в българските училища се подобряват и доказателство за това е, че в последните години все повече хора искат да упражняват професията.

В изказването си министърът отбеляза, че социалното министерство е отпуснало 1 млн. лв. за закупуване на таблети, компютри и периферия за децата в социалните услуги. "Направили сме всичко възможно те и децата в приемните семейства да получат условия за работа в дигитална среда", изтъкна тя.

По време на посещението си във Велико Търново Деница Сачева се срещна с деца и служители от Общностен център за деца и родители "Царевград" и разгледа рисувани от децата картини по случай 4-годишнината на центъра.

Министърът разговаря и със занаятчии, като им представи възможностите за подпомагане по мерките за създаване и запазване на заетостта на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във