Банкеръ Daily

Общество и политика

С по-задълбочено сътрудничество с "Европол" ще борим нелегалната миграция

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе среща с директора на "Европол" Катрин Де Бол. 

По думите на силовия министър, сътрудничеството ни с европейската агенция ще се задълбочава, а това ще помогне България да се пребори със засиления мигрантски натиск. Демерджиев посочи, че разговорите са били взаимно полезни, полезни и приятелски. Двамата са обсъдили и киберпрестъпността, контрабандата на наркотични вещества, както и икономическите престъпления.

"Акцент беше поставен на възможното сътрудничество между България и "Европол" в борбата с незаконния трафик на хора и каналджийството. Запознах Де Бол с предприетите действия от наша страна. Тече интензивна полицейска операция за всички лица, за които имаме данни да са замесени в незаконни мигрантски дейности. Това са основно лица, които са граждани на чужди държави. Взаимодействието между България и "Европол" е изключително важно, за да се справим с проблема. Предприехме действия по технческата обезпеченост на границата, изпратихме допълнителни сили на Министерство на отбраната и МВР. Използваме всички дронове в две насоки: подпомагаме дейността на служителите ни по следене на незаконно проникналите мигранти и каналджиите, които се опитват да ги превозват. Ползването на тези средства има и дисциплиниращ ефект по отношение на нашите служители", добави вътрешният министър. 

Той увери, че се проверяват и служители на МВР, които са замесени в дейност, свързана с т.нар. каналджийство. Демерджиев обеща наказания за виновните.

"Важно за мен е, че набелязахме възможности за подобряване на традиционно изключително доброто ни сътрудничество конкретно в контекста на справянето с мигрантския натиск и свързаните с него престъпления. Де Бол предложи ценни мерки, за да се ползваме от целия потенциал на "Европол" като налична информация и споделяне на опит, вклщчително с взаимни оперативни екипи, които заедно да работят на границата. Тези мерки, които набелязахме днес, ще бъдат обсъдени утре на професионално ниво", коментира още Демерджиев. 

Той благодари на Де Бол за помощта с разследването, свързано с убийството на двамата бургаски полицаи, чийто автомобил бе пометен от автобус, превозващ нелегални мигранти.

"България винаги е била доверен и надежден партньор в "Европол". Имали сме отлично сътрудничество със страната както на стратегическо, така и на оперативно равнище", каза от своя страна директорът на "Европол" Катрин Де Бол. 

„Ние сме на официално посещение, което е част от обиколката на ръководния екип на Европол в европейските столици. Целта е да разберем от държавите членки каква е тяхната оценка на сътрудничеството им с Европол. И също така по-добре да се борим с организираната престъпност и тероризма в Европа”, каза още тя.

Де Бол отчете, че през последните пет години се наблюдава трикратно увеличаване на обмена на информация между българските служби и Европол.

„Нашето сътрудничество доведе до много успехи в борбата с каналджийството на мигранти, трафика на хора, контрабандата и производството на незаконни цигари, подправяне на валута, контрабанда на други стоки”, допълни тя.

Директорът на "Европол" посочи, че през 2021 г. е подобрено сътрудничеството чрез предоставяне на аналитична подкрепа от страна на агенцията, в резултат на което българските власти са успели да проведат „изключително успешни” операции срещу организирани групи, замесени в печатане на висококачествена фалшива валута - евро. Де Бол спомена незаконната миграция и каналджийството на мигранти.

„Знаем за трагичните събития в Бургас, където двама полицаи загубиха живота си. Тази трагедия показа още веднъж на какъв риск са изложени ежедневно полицаите. Показва и как престъпните мрежи работят динамично и бързо се адаптират към новите условия”, е нейното мнение.

По думите ѝ ситуацията в Европейския съюз се е променила драматично, ето защо е имало необходимост от засилване ролята на Европол и необходимост от укрепване на съвместната дейност на държавите членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във