Банкеръ Weekly

Общество и политика

С ПАТЕНТНИЯ ДАНЪК ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО ИЗПАДНА В ЦАЙТНОТ

Новото предложение за начина на облагане с патентен данък ще бъде изработено съвместно от представители на МФ и общините. То трябва да е готово до средата на седмицата, за да може след това да се обсъди в Министерския съвет и да се внесе в Народното събрание. За това се договорили на обща среща миналата седмица Министерството на финансите и Асоциацията на общините в България. Високото темпо се налага от срока за издължаването на първата вноска по данъка - 31 май 1998 година. Ако това не стане, няма да бъдат събрани навреме заложените в бюджета приходи.


Както е известно, причината за преработването на Закона за облагане доходите на физическите лица е решението на Конституционния съд за отмяна на частта му, засягаща облагането с окончателен годишен (патентен) данък. Спорният момент бе правото на общинските съвети да определят диференцирани ставки.


За новия проект ще се използват вече предоставените предложения на общините за данъчните ставки, като градовете ще се разделят в пет групи. По тази методика налогът за някои видове дейности като шивашки, дърводелски, тенекеджийски услуги ще е наполовина на максималния размер, предвиден в сегашния закон, заяви министърът на финансите Муравей Радев.


Основната идея на предишния проект - по-справедливо облагане и различни ставки по данъка в зависимост от функционалния тип на населеното място и конкретното местоположение на обектите, вече няма да може да се реализира напълно. Трудността идва от невъзможността да се направи прецизно вътрешно зониране на градовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във