Банкеръ Daily

Общество и политика

С оранжеви жилетки срещу зулумите на съдии и ЧСИ

Потърпевши от частни съдебни изпълнители започват кампания за внасяне на жалби срещу конкретни съдебни изпълнители  и съдии, за които имат доказателства, че са действали незаконно. 

Днес е първият ден, в който Сдружение "Солидарност" и негови съмишленици облякоха оранжеви жилетки - символ на протест срещу своеволията на правосъдната система. Протестиращите застанаха пред сградата на европейското представителство (ул. "Раковска" № 124), където до 30.06.2020 г. всеки работен ден ще внасят индивидуални сигнали и жалби до Хуан Фернандо Лопес Агилар, председателя на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейската комисия, Давид-Мария Сасоли, председателя на Европарламента и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.  

Същите сигнали и жалби ще бъдат изпратени и до българските управници в лицата на Президента Румен Радев, премиера на Република България Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, всички членове на Конституционния съд и други магистрати. 

Целта на протестиращите е отново да привлекат вниманието на европейските институции, докато не се намери решение на проблемите със заповедното производство в Гражданския процесуален кодекс, с които незаконно се отнемат имущество и средства на длъжниците. 
"Съдиите трябва да проверяват въз основа на каква информация издават заповед за изпълнение, а те издават такава на който им поиска", коментираха хората в оранжеви жилетки за "БАНКЕРЪ". 

"БАНКЕРЪ" припомня, че сдружение "Солидарност" внесе петиция в Комисията по петиции към Европейския парламент за действия на съдебни изпълнители против закона на България и против европейското право. Става дума за прескачане на процеси, при които длъжниците могат да обжалват и да се запознаят с цялата документация, на чиято база съдебните изпълнители изземват имуществото им. Да се нарушава правото на информация и възможността за обжалване, както и да не се задават съдебни актове (те са първото нещо, което трябва да ви покажат, преди да ви поканят доброволно да платите дължимото) не само затруднява достъпа до правосъдие, но и прави действията на съдебните изпълнители незаконни. 

Комисията по петиции с председател Дулорс Монсерат посети България през февруари, за да събере информация от  потърпевши граждани и правосъдното министерство и да установи има ли нарушение на правото на справедлив процес. Съвсем скоро ще излезе докладът на комисията въз основа на установените факти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във