Банкеръ Daily

Общество и политика

С около 370 хил. лв. ВиК холдингът ще спаси от сушата жителите на квартал в Шумен

„Български ВиК холдинг“ пое ангажимент да съдейства с финансирането в решаването на водния проблем за жителите на квартал Мътница в Шумен като първи етап от проекта за възстановяване на водопреносна система „Мътница“.

Около 1000 жители на квартала са засегнати от нарушения във водоснабдяването заради продължителното засушаване и намалялото количество вода във водоизточника, който го захранва.

За да се реши проблемът за кв. Мътница, се предвижда да бъде възстановен и въведен отново в експлоатация дълбок сондаж, който е част от водопреносна система „Мътница“.

Прогнозната стойност на нужните средства е около 370 хил. лв. Изпълнението на дейностите ще се поеме от „Водоснабдяване и канализация“ в Шумен.

Водопреносна система „Мътница“, която не е в експлоатация повече от 30 години, включва още други шест сондажа и съоръжения. След като бъде възстановена, системата може да осигури алтернативно захранване с питейна вода за жителите на  Шумен. Чрез въвеждането ѝ в експлоатация количеството вода, което се подава от язовир „Тича“ за града, ще бъде намалено с 25%.

Това стана ясно на проведена днес среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството между министър Петя Аврамова, Илиян Илиев и Иван Иванов от ръководството на държавната компания, областният управител на Шумен Стефан Желев, кмета на Община Шумен Любомир Христов и  управителя на „ВиК Шумен“ Жанета Георгиева – Панайотова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във