Банкеръ Daily

Общество и политика

"С нулева толерантност към корупцията": Нов кабинет от понеделник

Страната ни ще има ново редовно правителство в понеделник (13 декември) - по-малко от месец след провеждането на третите за годината парламентарни избори, които бяха спечелени от "Продължаваме промяната". Тогава структурата и съставът на Министерския съвет ще бъдат гласувани от парламента.


Кой кой е в правителството на Кирил Петков


Министър-председател ще е Кирил Петков. Петима ще са вицепремиерите, двама от ПП - Асен Василев и Калина Константинова, и по един от коалиционните им партньори - Корнелия Нинова (БСП), Гроздан Караджов ("Има такъв народ") и Борислав Сандов ("Демократична България"). Двадесет и един ще са представителите на изпълнителната власт, най-много кресла получава партията-мандатоносител - "Продължаваме промяната" - 10, БСП и ИТН са с по четири, а ДБ с три.

Кабинетът засега може да разчита на подкрепа на мнозинство от 134 гласа в парламента. Толкова наброяват депутатите от парламентарните групи на четирите политически сили, които подписаха коалиционното споразумение, върху което стъпва новото управление на страната. В опозиция практически остават ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Нулева толерантност към корупцията". Това бе основното послание на кандидат-премиера Кирил Петков в събота (11 декември), когато той получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев и веднага го върна, изпълнен - с номинациите за министри.

"Няма да има нито един лев, изхарчен по грешен начин. Ако някой си позволи подобно нещо, ще се постараем да го заловим. Ще търсим отговорност за всяка стъпка встрани", категоричен бе Кирил Петков.


ПП получи и веднага изпълни мандата за правителство


На излизане от президентството бъдещият премиер очерта и най-непосредствените задачи пред новата власт - овладяването на пандемията и мерки срещу високите цени на електроенергията. В краткосрочна перспектива се започват и промените в съдебната система с реформа на оглавяваната от бившия главен прокурор Сотир Цацаров КПКОНПИ. И отстраняването му.

В допълнение новият председател на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната" зададе курс към закриване на спецправосъдието - инициатива, започнала в предишните два кратки парламента, която сега сякаш ще бъде доведена до край.


Кирил Петков представи вицепремиерите и министрите си


В по-дългосрочен план Кирил Петков загатна за консултации за събиране на конституционно мнозинство от 180 гласа в парламента за промени в основния закон, реформа на съдебната власт и отстраняването на сегашния обвинител №1 Иван Гешев. Бъдещият министър-председател даде да се разбере, че не е доволен от работата на Гешев, след като неотдавна го призова сам да си подаде оставката. Опция, която Гешев категорично отхвърли.

При представянето на състава на проектоправителството си в парламента Кирил Петков даде подробности за механизмите на работа в новата изпълнителна власт. Той подчерта, че всеки министър идва със своя екип, т.е. всеки от тях ще назначи своите зам.-министри. Така никой няма да може да избяга от отговорност, ако не се справя със задълженията си. Поемайки властта, новият кабинет тепърва ще дискутира промени при областните управители, изпълнителните агенции и държавните дружества. Скоро ще започне и промяна на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което е с изтекъл мандат. 

Контролът върху министрите ще се осъществява както пряко от Кирил Петков като премиер, така и от парламентарните комисии. Предвиден е контролен механизъм, според който председателите на комисии в Народното събрание ще са от друга квота, различна от тази на ресорния министър.

Относно овладяването на пандемията, кандидат-премиерът задава курс към сериозна информационна кампания за доброволна ваксинация. 

Кратки коментари направиха редица от номинираните за министри в проектокабинета. Най-колоритен очаквано бе новият стар вътрешен министър Бойко Рашков, който обяви, че продължава разследването за финансови злоупотреби при строежа на магистрала "Хемус". Рашков дори загатна, че резултатите от разследването ще доведат до "промени и в някои парламентарни групи". Сред огласените приоритети от колегите му са да се вдигне скоростта на жп транспорта, преизчисление на пенсиите, превъоръжаването и попълване на липсите в състава на въоръжените сили. Както и ограничаване на правомощията на главния прокурор, въвеждане на електронна идентификация, която е в основата на дълго чаканото електронно правителство.


Първи заявки на номинирани за министри в кабинета "Петков"


Нагласите са, че един от първите съществени тестове за разбирателството в коалицията от четири политически сили ще е приемането на Бюджет 2022 и реформите в съдебната система. Президентът Румен Радев също постави под ранен натиск бъдещия кабинет, казвайки, че има срок от 100 дни, за да постигне решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването, защото без това няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България.

Всичко по темата проследете в специалната рубрика на "БАНКЕРЪ" - "Новото правителство".

Facebook logo
Бъдете с нас и във