Банкеръ Weekly

Общество и политика

С НЯКОЛКО НЕИЗВЕСТНИ И СОФАРМА СТАНА ЧАСТНА

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри на 27 юли проектодоговор за продажбата на 67% от капитала на Софарма. До дни се очаква и подписването с купувача - Елфарам, уточни шефът на надзорния съвет на АП Асен Дюлгеров.


Три опита бяха направени за продажбата на последното държавно фармацевтично предприятие у нас. Третата приватизационна процедура бе обявена в началото на тази година. В определения срок - до 2 юни, оферти подадоха четирима кандидати - Елфарма, Балканфарма, Унитек и Нова технолоджи. На 13 юни приватизационната агенция декласира последните две фирми заради невнесен навреме депозит от 1 млн. щ. долара за участие в наддаването. Два дни по-късно за купувач бе избрана Елфарма, предложила по-висока цена и по-добра инвестиционна програма от конкурентите.


За 67% от капитала на Софарма купувачът ще плати 24 млн. щ. долара. Те ще бъдат издължени на три транша в рамките на 45 дни. Елфарма вече е внесла 1 млн. щ. долара (това всъщност е депозитът), а вторият и третият транш ще са съответно 6.2 и 16.8 млн. щ. долара. В последната фаза на приватизационната процедура се оказа, че предприятието има задължения към държавата в размер на 2.3 млн. лв., които не са били известни на страните по сделката. Затова 15% от парите ще бъдат преведени в специална доверителна сметка. И едва след като се уточнят всички явни и скрити задължения, ще стане ясно кой ще сложи ръка върху нея.


Новият собственик се ангажира да поеме дълговете на предприятието, които са 4 млн. лв., да инвестира в Софарма през следващите три години около 7.5 млн. щ. долара и да покрие всички международни изисквания за качество на продукцията. Предвижда се през този период да бъдат съкратени около 180 работни места.


Сделката се финансира изцяло от продадената неотдавна БУЛБАНК, като акционерите на купувача - Електроинпекс и Унифарм, са депозирали пред кредитиращата институция необходимите корпоративни гаранции.


Елфарма е регистрирана на 29 май тази година - три дни преди да изтече крайният срок за подаване на офертите за Софарма. Електроинпекс притежава 60% от дружеството купувач, аУнифарм държи останалите 40 процента. Първата фирма е външнотърговска и бе приватизирана през миналата година. Унифарм пък е средно голямо фармацевтично предприятие, основано през 1983 година. Преди две години държавата продаде 80% от него и сега то е едно от най-рентабилните в бранша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във